Пелешкият мост – новото хърватско архитектурно бижу

Преди броени дни в Република Хърватия откриха нов мост, който е не само произведение на изкуството и технологията, но и много важна връзка между Южна и Северна Хърватия.

 

Важно е да се спомене, че построяването на новото масивно съоръжение бе посрещнато с множество овации. От Средновековието до наши дни Хърватия, Сърбия и Босна и Херцеговина – особено след разпада на бивша Югославия – все още не могат да се разберат за териториите, историята и езиците си. Най-вече морските граници между Република Хърватия и Федерация Босна и Херцеговина.

Пелешкият мост.

След краха на мегадържавата, Босна и Херцеговина все пак успява да запази малък излаз на Адриатическо море. Това, обаче, се оказа голям проблем не само за туристите, но и най-вече за хърватите. На близо 90 хил. души им бе затруднено придвижването от южната приморска част на Хърватия към северната ѝ страна. Хората или трябваше да чакат с часове на босненската граница, или да чакат ферибот, чието работно време обаче бе ограничено.

Върху картата с червено е обозначена територията на Босна и Херцеговина.

Затова не е чудно, че още през 2007 г. хърватските власти решиха да изградят нов мост, който да свързва двете хърватски територии. Строежът му, уви, бе прекъснат заради липсата на финансови средства и двете пандемични години. Ала най-накрая мостът бе открит на 26-ти юли, вторник. Транспортното съоръжение, чиято цена се изчислява на около 357 млн. евро, бе изцяло построен от китайската фирма China Road and Bridge Corporation (CRBC) и финансиран от Европейския съюз. Впрочем, конструкцията е кръстена на полуостров Пелешац, откъдето започва едната му страна.

Мостът, в процес на строеж.

В интерес на истината, Босна се опасяваше, че първоначалният му вид можеше да създаде риск за достъпа ѝ към Адриатическо море. Затова към височината му бяха добавени допълнителни 55 м, без това да попречи на бъдещето преминаване на големи кораби и акостирането им в град Неум.

Олег Буткович – хърватският министър на туризма.

По думите на хърватския транспортен министър Олег Буткович, 2.4-килемтровият участък е от „огромно значение“ за Хърватия, което е „не само емоционално поради връзката на територията на Хърватия, но и за туризма и икономиката като цяло“.

Оттук можете да видите и два видеоклипа за Пелешкия мост – https://www.youtube.com/watch?v=bXkoZ-Nd3Ys и https://www.youtube.com/watch?v=QqvTaS2ewVk .