Книги за лятната отпуска – по примера на няколко известни личности

Вероятно вече сте си приготвили багажа за лятната отпуска и само трябва да добавите няколко книги. Ако ви трябва вдъхновение, вижте какво четат някои знаменитости, споделили литературните си предпочитания.

 

Лауреатът на Нобелова награда за мир и 44-и президент на САЩ Барак Обама е известен като запален читател. В началото на всяко лято той публикува в профила си в туитър списък на любимите си книги.

Тази година в списъка на прочетеното от Обама фигурират новата книга на блестящия британски прозаик от японски произход Казуо Ишигуро „Клара и слънцето”, който е разказ за дружбата между момиче и андроид.

Включен е и изпълненият с напрежение роман на Румаан Алам „Остави света зад гърба си”, разказващ за неравенството и блекаутите  (както с пренебрежение белите наричат чернокожите) в САЩ и представляващ оригинална препратка към проблемите на миналогодишния период на самоизолация.

Известната актриса и продуцент Рийз Уидърспун популяризира четенето чрез своя клуб на книгата. Неговият акаунт в инстаграм @reesesbookclub има повече от два милиона абонати. Рийз избира сама заглавието на книгата, която се обсъжда веднъж месечно, като предпочитанията ѝ са към книги, написани от жени.

В списъка на произведенията, избрани от Рийз Уидърспун, можем да намерим историческия роман на Шанел Клийтън „Следващата година в Хавана”, основан на реални събития от живота на семейството на авторката.

Преди 50 години предците на Клийтън били принудени да емигрират от Куба в САЩ и не могат и досега да се върнат в родината си. Друг роман, на който актрисата е обърнала внимание, е „Дейзи Джонс & The Six” на Тейлър Дженкинс Рейс, разказ за рок-група от 1980-те. Уидърспун пише, че е „изгълтала” книгата за един ден и си е загубила ума по нея.

Също като Хърмаяни, чиято роля донесе известност на Ема Уотсън, актрисата обожава четенето. През 2016 г. тя създаде свой клуб на книгата, в който може да участва всеки желаещ да участва в обсъждането на прочетеното на Goodreads. За клуба Ема подбира книги за равенството на половете. В списъка ѝ е попаднал най-известният роман на Тони Морисън, първата афроамериканка, получила Нобелова награда.

„Възлюбената” е историята на робинята Сати, която е принудена да извърши страшна постъпка заради малката си дъщеря. Книгата е основана на реални събития от живота на робинята Маргарет Гарнър.

Леонардо ди Каприо има в актива си почти 70 филма, но сред тях още го няма най-желаният. От 1997 г. Лео мечтае да изиграе главната роля в екранизацията на любимия си роман от Даниел Кийс „Тайнствената история на Били Милиган”. Книгата е основана на реалната история на човек с дисоциативно разстройство на личността. Лекарите изнамерили у Били Милиган 24 алтер его.

Той станал първият престъпник, оправдан за извършеното поради подобно заболяване. Били Милиган, израснал в семейство на циркови артисти, е бил изключително добър имитатор и сам е сътворил мита за своето множествено дисоциативно разстройство. Сериозните криминалисти смятат, че Даниел Кийс е разбрал измамата на Милиган, но е видял удобен случай да се сдобие със слава, разказвайки историята му.

По време на карантината звездата от „Сексът и градът” Сара Джесика Паркър публикува пост с отзив за дългоочаквания роман на Емили Сейнт Джон Мандел „Стъкленият хотел”.

Канадската писателка майсторски изгражда произведението, в чиято основа е залегнал сюжет за крупна финансова афера. Историята поразява с мистиката и готическата си атмосфера. Да не говорим за описанието построения на брега на остров Ванкувър стъклен хотел, символ на самота и празнота. С екранизацията на произведението вече се е заел „Netflix”.

Популярната телевизионна водеща в Русия и звезда на „Ези и тура” Жана Бадоева в своя профил в „Инстаграм“ споделя отзив за романа на Дженифър Робсън „Роклята на кралицата”. Това е приятен исторически роман за две експертки по бродериите, които имали шанса да работят върху сватбената рокля на кралица Елизабет Втора.

„Във всеки ред се чувства атмосферата на Англия от средата на ХХ век. Не можех да се откъсна!” – пише Бадоева.

Блогерът и телевизионна водеща Айза Долматова публикува в профила си в „Инстаграм“ кратки съобщения за любимите си книги. „Изчезнах за ден и половина. Ето я виновницата”, пише Айза за романа на Констанс Сайерс „Четирите живота на Хелън Ламбърт”.

Това е роман с разклонен сюжет за жена, която е принудена да загива млада и да се преражда в друго време. Опитвайки се да разруши проклятието, тя разбира, че то е свързано с един и същи мъж, в когото тя се влюбва в различни превъплъщения.

Айза отбелязва също детективският трилър на Стефани Бюленс „Неудобната жена”. Главната героиня Клер подозира бившия си мъж Саймън в убийството на дъщеря им. Тя се опитва на всяка цена да предотврати поредното престъпление: Саймън пак се кани да се ожени – за жена, чиято дъщеря много прилича на убитото момиче.