Пачовете за очи: очаквания и реалности

Едни вярват в техните суперсили за премахване на тъмните кръгове и подпухналостта, а други ги смятат за пълна глупост и загуба на пари. Да видим кое е вярно и кое – не за ползите от пачовете за очи (многослойни пластири, напоени с активни съставки с медицинско или козметично предназначение).

 

Когато става дума за чудодейните характеристики на пачовете, най-важното е да сте наясно – няма чудеса. Е, такива, разбира се, се случват – тиквата се превръща в карета, жабите в принцове… Но в козметологията това е много по-трудно. Най-честият проблем на недоволни от пластирите за очи, са собствените им високи очаквания. Следите от хронична липса на сън, бурните купони или двата литра вода, изпити в самолета, не винаги могат да бъдат отстранени дори с хирургически скалпел, камо ли с малки парченца тъкан, напоени с крем. Ако погледнем реално на нещата – леката подпухналост, следите от умора, фините бръчки и потъмняване на кожата, със сигурност ще намалеят след използване на правилната маска за очи (при това по-бързо, отколкото след използване на крема). Като цяло пачовете са добра и удобна експресна грижа ─ но нищо повече.

 

Как работят

По правило, пластирите са напоени с козметичен състав с висока концентрация на активни вещества, който често не отстъпва по наситеност на мощните анти-стареещи или овлажняващи серуми. Активните компоненти саразнообразни. Маслата, витамините и пантенолът се използват за възстановяване и укрепване на кожата, антиоксидантите – за борба с бръчките, пептиди – за повишаване еластичността на кожата, а екстракти от лайка, алое и живовляк се прилагат за успокояване и облекчаване на раздразнението.

Самите пачове най-често се изработват от нетъкан текстил или хидрогел (желеподобна маса, която вече съдържа невероятно количество хранителни вещества, от плацента до растителни екстракти).

Видове пластири за очи        

Маските за очи се класифицират според предназначението им:

 

  • овлажняващи: бързо насищат тъканите с влага и комплекс от витамини. Те са идеални за тънка кожа и визуално изглаждат мрежичката от бръчки.

 

  • изглаждащи: спират предаването на нервни импулси и леко блокират мимиката, действайки подобно на ботокса. Може да съдържат колаген, колоидно злато, хиалуронова киселина.

 

  • подхранващи: това са по-скъпи пластири с плацента, растителни екстракти, перлен прах и ретинол, които са насочени към комплексно подобряване на кожата.

 

  • регенериращи и подмладяващи: те задействат механизмите на естественото подмладяване на кожата и поддържат оптимален баланс на всички компоненти. Формулата съдържа всички постижения на съвременната наука: пептиди, коензим, колаген, екстракти от хайвер, водорасли и женшен.

 

  • дрениращи: използват се за облекчаване или намаляване на подпухналостта под очите. Те трябва да се държат на лицето по-дълго от другите (в идеалния случай 20-30 минути).

 

Как да ги използваме правилно

Всичко е изключително просто. Почистете кожата, отворете опаковката и поставете пластира под долния клепач. Можете да подобрите очаквания ефект като направите лек предварителен масаж. Пластирите се оставят върху кожата за 15-20 минути. Теоретично можете да се движите с тях (макар това да не важи за всички видове), но ако има толкова сериозна причина да легнете, може би си струва да я използвате.

Теоретично пачовете могат да бъдат оставени на лицето цяла нощ, но в това няма голям смисъл, защото в определените 20 минути те отдават всичко полезно, което съдържат.

Пачовете се премахват от носа към слепоочията, но след това не бива да миете очите си. Разнасянето на остатъците от продукта става с леки потупващи движения върху кожата.