Парите на короната: Кой е най-богатият сред Уиндзорите

Разказваме ви за личните богатства на членовете на британското кралско семейство.

 

 

 

 

Меган Маркъл: 5 млн. долара      

Въпреки че принц Хари и херцогиня Меган вече официално не представляват кралицата и не използват титлите техните височества, те все още са членове на британското кралско семейство. И днес личното състояние на бившата актриса е около пет милиона долара. Но общият им капитал със съпруга й е 45 млн. долара. Между другото, кралската сватба на Меган и Хари струваше приблизително същата сума.

Камила Паркър Боулс: 5 млн. долара

Камила се присъедини към кралското семейство преди петнадесет години, когато се омъжи за принц Чарлз. И нейното състояние днес е около 5 млн. долара. В същото време Камила Паркър Боулс е известна с внимателното си отношение към парите и често участва в благотворителни дейности, дарявайки на различни фондове: от организации да защита на животните до образователни.

Принцеса Беатрис: 10 млн. долара

Принцесите Беатрис и Юджини.

Принцесата на Йорк изпълнява само частично кралските си задължения, и следователно, има право да изгражда собствена кариера. Днес тя се изявява като независим бизнес консултант, а също така заема позицията на вицепрезидент на нюйоркската компания Afiniti. Беатрис дарява част от доходите си за благотворителност. По-специално помага на Африканската фондация за образование и на детския хоспис Forget Me Not.

Принцеса Юджини: 10 млн. долара

Най-малката принцеса на Йорк притежава същото състояние като сестра си. Тя също не изпълнява кралските си задължения през цялото време и печели сама. Юджини има научна степен в областта на историята на изкуството и английската литература и е заместник-директор на художествена галерия. Освен това, според слуховете, за Юджини са създадени доверителни фондове от нейните родители – принц Андрю и Сара Фъргюсън, и баба й – кралица Елизабет Втора.

Херцогинята на Кеймбридж: 10 млн. долара

Личното богатство на Кейт днес принадлежи на родителите й, докато самата тя харчи парите на короната. Принц Чарлз покрива разходите за обслужващия персонал, пътуванията и официалния гардероб на херцогинята. Някои от другите й разходи често се поемат от държавите, които Кейт посещава. Това й позволява активно да натрупва и увеличава личното си състояние.

Принц Хари: 40 млн. долара           

Принцовете Хари и Уилям.

През 2015-а. Хари се оттегли след 10-годишна военна кариера. Говори се, че в Кралската морска пехота принцът е получавал около 45 хил. долара годишно. И след 30-ия му рожден ден към тези доходи бе добавено наследството му  от принцеса Даяна в размер на около 12.3 млн. долара. Освен това днес Хари и Меган, които се отказахаот правомощията си на членова на британското кралско семейство, печелят от публични изяви и подписаха изгоден договор с Netflix.

Принц Уилям: 40 млн. долара

Голяма част от личното богатство на Уилям също е наследство от принцеса Даяна. Освен това принцът е работил като пилот на хеликоптер в East Anglian Air Ambulance, където годишната му заплата е била 62 хил. долара. Днес той се труди изключително за британското кралско семейство и често дарява средства за благотворителност –  Уилям е сериозно загрижен за състоянието на околната среда и помага на екологични организации.

Принц Чарлз: 100 млн. долара

Бъдещият крал на Великобритания контролира по-голямата част от състоянието на кралското семейство. Активите му са в размер на около 1.3 млрд. долара. Но личното състояние на принц Чарлз е много по-скромно. Печалбите му са свързани главно с недвижими имоти в херцогството Корнуол.

Кралица Елизабет Втора: 600 млн. долара

Естествено, най-внушителното състояние в британската кралска фамилия принадлежи на кралицата. Портфолиото й от частни недвижими имоти включва престижни исторически сгради като замъка Шотландски Балморал и двореца Сандрингам. Според Forbes първият се оценява на 65 млн. долара, а вторият – на 140 млн. долара. Нейно величество притежава също земеделска земя и коневъдни ферми в цяла Англия.