Съботно-неделните предложения – ръченици, метъл, транс и уиски

На 15-и ноември православният свят започва 40-дневния Рождественски пост, известен още и като Коледен пост. Но преди да се ограничите от всичко блажно, може да отпуснете душата – с хора и ръченици и щедри наздравици.      

 

Юбилей на ансамбъл „Гоце Делчев“ в НДК

В събота от 19.30 часа ансамбъл „Гоце Делчев“ чества своя 75-годишен юбилей с грандиозен спектакъл в зала 1 на Националния дворец на културата. Ансамбълът е основан през 1945 година от големия български композитор Димитър Динев.

Неговата основна мисия е да издирва, съхранява и пресътворява стари български песни и танци от най-югозападните части на България. До 1977 г. „Гоце Делчев“ записва над 150 песни, включени в „Златния фонд“ на Българското национално радио.

Няма републикански фестивали, на които ансамбълът да не е лауреат. Той е носител на ордените „Кирил и Методий“ I и II степен, „Сребърна лира“, „Сребърна пафта“. Представя фолклорното ни наследство в страни в Европа, Северна Америка, Австралия, Африка. От ансамбъла не са поканили „подгряващи групи“ за спектакъла си, но вие може да се подготвите подобаващо, ако през деня отскочите до Самоков.

 

Национален фолклорен фестивал „Нашенско хоро“ в Самоков

През съботния ден целият Самоков ще е в едноименната спортна зала. Там ще се проведе Седмият Национален фолклорен фестивал „Нашенско хоро“. Специални гости ще бъдат Петър Янев и гайдарска формация „Орфикус“. Тази година фестивалът ще бъде с два етапа, като вторият ще мине под надслов: „От любов към фолклора”.

Организаторите са подготвили специални поздрави към всички танцьори по време на събитието. Всички клубове и школи, които не искат да участват в конкурсната част, могат да го направят, като участват само в празничната програма. Ако пък хората и ръчениците не са вашата музика, то следващото ни предложение може и да е правото в десятката.

 

Metal Madness Fest 6 в София

В бар-клуб „Адамс“ от 20.30 часа в съботния ден ще може да чуете три софийски групи -Application for kill, Hate Campaign, Slave Pit и пловдивската Polygon.

Любопитна подробност е, че групата Hate Campaign e създадена преди модерната вълна на хейтърството – през 2007 г. от Михаил Начев (китара, вокал) и Николай Вълчев – Ласи. Малко по-късно към тях се присъединява Илиян Шиклов (бас, вокал). През 2009 г. Ласи е заменен от барабаниста Владимир Иванчев. През 2010 г., благодарение на един от най-запалените фенове на Metallica – англичанинът Нийл Морган, името на Hate Campaign се появява на страниците на So What! – списанието на The Metallica Club. Тогава, групата свири на „подгряващо“ парти в столичен клуб, организирано от българския фенклуб на Metallica – Harvester of Sofia, преди концерта на 22 юни 2010 г., когато на националния стадион „Васил Левски“ се събира голямата четворка на траш метъла – Металика, Мегадет, Слейър и Антракс.

 

Псай-транс в Пловдив

Любителите на психеделичния транс (известен още и като псай-транс) ще могат да се потопят в любимата си музика, ако в съботния ден вечерта посетят Club VOID – Пловдив. Там ги очаква гръцките организатори на Free Earth Festival, които са поканили като специален гост Макс Ланфранкони от именитото италианско дуо Etnica и Pleiadians. Той е пионер в псай-транс музиката, на която се е посветил от началото на 90-те години, но едва сега идва за първи път в България. Наскоро Pleiadians издадоха нов албум – Pyramid – и той също ще бъде представен на пловдивска територия. По време на фестивала ще участват Mysticophonia от гръцкия лейбъл Omnisonic, както и българската псай-транс формация Kundalini, която е част от германския BMSS Records.

 

Whisky Show Bulgaria

Ако през тези почивни дни не ви е до шумни музикални събития, а предпочитате по-камерни преживявания, то следващото ни предложение е за вас. В събота, от 13.00 часа, и през целия неделен ден в хотел „Балкан“ ще може да изберете най-доброто уиски, което да изпиете с вашата компания в тесен, задушевен кръг.

Тази година Whisky Show Bulgaria 2020 събира под един покрив над 300 екзотични, редки и лимитирани уискита, които могат да бъдат опитани единствено в тези два дни по нашите географски ширини. Очаква ви невероятно шоу за колекционери и ценители. Организаторите ви съветват да консумирате отговорно. Освен това те си запазват правото при невъзможност за провеждане на събитието, поради влезли в сила мерки за борба с пандемията COVID-19, да го отложат с до 6 месеца, а при обективна невъзможност за провеждането му в този срок, да върнат пълната сума на закупилите билети.

 

Скоростно изкачване на Зайчи връх в Ямбол

А ако в пандемичната обстановка не ви се ходи на никакви събития на закрито, грабвайте раниците и се насочвайте към Ямбол. Там клуб по спортно ориентиране „Диана“, Регионалният исторически музей – Ямбол и две организации, борещи се с проблема с наркотичната зависимост, организират скоростно изкачване на Зайчи връх. В неделя от 11.00 часа в Археологическия резерват „Кабиле“ започва състезанието по ориентиране, а от 12.30 часа – катеренето на Зайчи връх. Победителите в двете състезания ще бъдат наградени в 13.00 часа. Маршрутите са на три нива – за новозаписани, начинаещи и напреднали, така че медалите са ви в кърпа вързани. И след като покорите Зайчи връх, предизвикателствата през идващата седмица ще ви се сторят детска залъгалка.