Pandora Papers или как държавни лидери перат пари

При едно от най-големите изтичания на документи  с финансово съдържание станаха ясни тайните богатства и сделки на някои от известните държавни лидери, политици и милиардери.

В така наречените Pandora Papers има данни от офшорни компании, свързани с около 35 настоящи и бивши държавни ръководители и с над 300 държавни служители.

Абдула Втори.

Едно от любопитните разкрития засяга краля на Йордания – Абдула II, който се оказва, че не е декларирал 70 млн. британски паунда, които е инвестирал в имоти във Великобритания и в Съединените щати. Той е използвал офшорни компании на Британските Вирджински острови и други данъчни убежища, благодарение на които си е купил 15 имота от времето, когато е поел властта – в края на миналия век – през 1999 година.

Сред 15-те имота са три къщи на стойност 50 млн. паунда, с изглед към океана в Малибу, в щата Калифорния. Има и кокетни къщи в два британски града – Лондон и Аскът.

Адвокати на крал Абдула веднага обявиха, че всички имоти са купени с лични средства на Негово величество, като той не пести от парите си и прави вложения и в граждански проекти в родината си. Те подчертават и че е обичайна практика високопоставени лица да купуват имоти чрез офшорни компании от съображения за сигурност.

Ухуру Кенята.

Сред другите известни личности, чиито имена фигурират в изтеклите документи, е и президентът на Кения – Ухуру Кенята, който заедно с шестима членове на семейството си притежава мрежа от офшорни компании, свързани с 11 фирми, едната от които управлява активи на стойност 30 млн. долара.

Имран Хан.

В списъка са и имената на членове от близкото обкръжение на премиера на Пакистан Имран Хан, притежаващи компании и тръстове на стойност милиони долари.

Володимир Зеленски.

И украинският президент Володимир Зеленски се оказва, че е прехвърлил голяма част от собствеността си в офшорна компания точно преди да спечели изборите през 2019 година.

Гилермо Ласо.

Президентът на Еквадор Гилермо Ласо, бивш банкер, пък заменил панамска фондация, която плащала месечни възнаграждения на членовете от семейството му, с тръст със седалище в Южна Дакота, в Съединените щати, която да изпълнява същата функция.

Други лидери, постъпили не особено честно, са бившият премиер на Обединеното кралство – Тони Блеър и съпругата му, които са си спестили 312 хил. британски паунда, които е трябвало да платят, когато са си купували офис в Лондон.

Семейство Блеър.

Реално двойката си напазарувала офшорна фирма, която била собственик на въпросната офис сграда. Сега тя се използва като седалище на фондацията на Чери Блеър, и като за център за правни консултации, които половинката на бившия премиер дава на правителства по целия свят. В своя защита Чери Блеър подчерта, че продавачите са настоявали семейството ѝ да купи къщата чрез офшорна компания.

Путин и тайнствената му любима.

Pandora Papers съдържа информация и за руския президент Владимир Путин, който имал тайни активи в Монако. Те се водели на офшорната компания – Brockville Development Ltd на името на Светлана Кривоножик. Дамата притежавала апартамент за 3 млн. паунда, намиращ се над казино в града-държава. На фирмата се водели и апартамент в Санкт Петербург, парцели в Москва и яхта. Според жълтата преса в Русия Светлана Кривоножик има син от руския президент.

Андрей Бабиш със съпругата си.

Чешкият премиер Андрей Бабиш пък не бил декларирал, че е собственик на офшорна инвестиционна компания, с която си купил две вили за 12 млн. паунда в южната част на Франция.

Илхам Алиев със съпругата си.

Друго известно име е това на азербайджанския президент Илхам Алиев, който, заедно със семейството си, е извършвал сделки, при които си е присвоявал държавна собственост. Освен това според журналистическо разследване семейство Алиеви и техни близки сътрудници тайно са участвали в сделки с имоти във Великобритания на стойност над 400 млн. паунда.

Били са купени 17 жилища, включително голяма сграда за 33 млн. паунда в престижния лондонски квартал „Мейфеър“, която се води на името на 11-годишния син на президента – Хейдар Алиев. Първоначално – през 2009 г., къщата е купена от компания, собственост на приятел на семейството на президента Алиев, а месец по-късно е прехвърлена на Хейдар.

Разследването разкрива и как друга собственост на хора, близки до семейство Алиеви, е била продадена на Crown Estate за 66 млн. паунда през 2018 година.

Тези разкрития могат да се окажат неудобни за правителството на Обединеното кралство, тъй като Алиеви са реализирали печалба от 31 млн. британски паунда, продавайки един от лондонските си имоти на Crown Estate – институция, управлявана от Министерството на финансите и свързана с имотите на кралицата.

Pandora Papers са поредните изтекли документи, подобно на FinCen, Paradise Papers, Panama Papers и LuxLeaks.

Съдържащата се в тях информация е проверявана от Международния консорциум на разследващите журналисти, в който членуват над 650 репортери.

Те са имали достъп до близо 12 млн. документи и файлове от 14 компании за финансови услуги в страни като Панама, Белиз, Кипър, Обединените арабски емирства, Сингапур, Швейцария и територията Британски Вирджински острови.

Журналистите очакват, че в много от случаите компетентните органи ще повдигнат обвинения срещу държавните лидери за корупция, пране на пари и неплащане на данъци. С особен интерес ще се следи и казусът как известни политици създават напълно законни компании, с които обаче тайно купуват имоти във Великобритания.

От документите става ясно, че зад покупките на имоти стоят над 95 хил. офшорни фирми. Фактът, че в списъка на собственици на офшорни компании фигурират имената на семейство Блеър обяснява защо британското правителство нямаше особен успех във въвеждането на регистър на собствениците на офшорни имоти, въпреки че многократно обещаваше да го направи заради опасения, че това е част от схема за пране на пари.

Разкритите факти не са достатчъни за доказване на закононарушения, но според разследващия журналист Фъргюс Шийл никога досега не се е наблюдавало подобно ударно използване на офшорни компании с цел укриване на доходи и избягване на данъци. Шийл очаква след разкритията тепърва да стават ясни много неща – това е причината акцията с разкриването на офшорните сметки да се нарича Pandora Papers. Защото – отвори ли се кутията на Пандора – започват истинските ужасии и страхотии.