Палестинец чака плод от овошки, а открива византийска мозайка

Новина от централната част на Ивицата Газа се открои сред безкрайния поток от информации, свързани с бомби, жертви и тероризъм.

Предизвика усмивки, като тези, провокирани от чудната пиеса на Станислав Стратиев – „Римска баня“.

В неделя в Ивицата Газа камерите и микрофоните на световните медии бяха насочени към богато украсена византийска подова мозайка, на която бяха изобразени пъстри птици и други животни.

Оказва се, че тя е била открита съвсем случайно от палестински фермер, който искал  да си засади нови плодови дръвчета.

Историята се развива преди шест месеца.

Салман ал Набахин работел в маслиновата си градинка в бежанския лагер „Бурейдж“, на около километър от границата с Израел. Ядосвал се, че разсадът му не е добър – че дръвчетата му растат накриво, а някои изобщо не се хващат. Повикал и най-големия си син на помощ.

Опитвайки се да разбере защо някои дървета не са пуснали правилно корени и копаейки в търсене на отговора на загадката, Набахин ударил лопатата си в нещо твърдо.

Поразкопал пръста и видял част от красиво изображение – поразровил се в интернет, за да открие някакви сходни рисунки. Така пишман археологът открил, че това е мозайка от византийската епоха.

Салман ал Набахин не можел да си намери място от радост. „Давах си сметка, че това е цяло съкровище – не само за мен и седемте ми деца, а и за всички палестинци, които живеят в Ивицата Газа“ – споделя фермерът.

Малко по-късно дойде и официалната информация: От Палестинското министерство на туризма съобщиха, че Ал Набахин е открил няколко мозаечни пана, изобразяващи животни и други характерни елементи от социалния живот на хората по време на византийската епоха.

„Археологическото откритие е все още на ранен етап и очакваме да научим повече за тайните на византийската цивилизация“, се казва в изявление на министерството. Негови служители – археолози – вече работят с международни експерти и учени от Френската археологическа школа.

Газа е богата на археологически ценности, датиращи още от времето на древните египтяни и филистимците, описани в Библията, та  чак до Римската империя и кръстоносните походи.

През последните години бяха открити и други ценни артефакти. Но поради липса на средства и подходящи професионалисти властите в Газа разчитат най-вече на международни експерти, които да им помогнат при разкопките и консервацията.