Портретът на Маартен Тромп – по-скъп и от апартамент

Разказваме ви как стойността на картина на нидерландския художник Ян Ливенс скача от 200 на 1.44 милиона долара.

 

Животът на арт дилърите определено е изпълнен с доста вълнуващи открития и преживявания. Такава е и историята на американеца Кристофър Бишоп, който през 2020 г. се сдобива с рисунка на нидерландски художник, от аукционна къща в щата Масачузетс, само срещу 200 долара.

Въпросната картина.

Макар за мнозина от нас името на Маартен Тромп да е непознато, за нидерландците той е един от най-големите им национални герои. Маартен Харперзон Тромп (1598-1653) бил опитен нидерландски морски адмирал, командвал флота на Съединените провинции на Нидерландия във финалната фаза на войната с Испания и в първата война срещу Англия (1652-1654). Най-големият му успех е победата срещу военноморските сили на Испания в Ламанша на 21-ри октомври 1639-а. За съжаление е убит по-време на поредната битка с англичаните през 1653 година.

Друго табло, изобразяващо Маартен Харперзон Тромп.

Славата му сред сънародниците му е толкова голяма, че дори и по времето на Нацистката окупация на Кралство Нидерландия през Втората световна война те не спират да издават пощенски марки с неговия лик.

Автопортрет на Ян Ливенс, 1630 година.

Животът и успехите на адмирал Тромп даже успели да достигнат и до ушите на даровития художник Ян Ливенс, който впоследствие увековечава своя сънародник с молив и хартия. Не е много ясно кой наследява портрета след кончината на Маартен Тромп, но една следа води до 1888-а, когато е бил изложен на аукцион във Франкфурт на Майн. И така стигаме до наши дни, когато Кристофър Бишоп намира и купува въпросното произведение на изкуството, наименувано “Неидентифициран джентълмен, I.L., 1652 г.” в аукционната къща “Марион Антик.”

Водният знак на Ян Ливенс.

За голямо щастие, Бишоп се усъмнява това да е просто някакъв си портрет на неизвестен джентълмен. Чрез помощта на специална технология се открива уникален закодиран воден знак, който принадлежал лично на Ян Ливенс. В интерес на истината, Ливенс и колегата му Рембранд са едни от малкото, които са използвали такива отличителни знаци по времето на Нидерландския златен век. Наред с това Кристофър осъзнава, че латинската буква „I“ при инициалите фактически е по-особено написана „J“, с което допълнително се доказва, че таблото е било подписано от самия Ян Ливенс (Jan Lievens).

Европейският панаир на изящните изкуствa в Маастрихт, Кралство Нидерландия.

Сега шедьовърът на Ливенс пътува за Маастрихт, Нидерландия, където ще участва на декемврийското издание на Европейския панаир на изящните изкуства. Кой знае, може би портретът на Маартен Тромп ще успее да си намери нов собственик, който е готов да плати повече от 1.44 млн. долара за него.