Още едно богатство от Филипопол е вече достъпно

Тази година определено е годината на Пловдив! Въпреки че през 2019-а българският град бе Европейска столица на културата, тази година за широката публика в Града на шестте хълма бяха открити някои от най-ценните му исторически паметници от времето на Римската империя. Това са Голямата базилика и източната трибуна на Римския стадион, като Източната порта и Агората тепърва трябва да бъдат приведени в „приличен вид“. Ала именно част от Агората е вече отворена за посещения. Ето подробности за нея:

 

Това е северната страна на античния пловдивски Форум, познат още с древногръцкото си име „Агора“, като достъпът му от Главната пешеходна улица е вече отворен за пловдивчани и гостите на града.

Част от вече откритата северна страна на Агората.

Малки и големи се радваха на свободата да се разходят сред най-красивата и богата част на централния площад на Филипопол, граничещ с важните за времето си сгради в римския град.

Северната страна на Римския форум, видях от изток.

Стълбището откъм Главната сваля хората към съвременна пътека, която повтаря пространството, използвано за пешеходно движение от римляните, гърците и траките от преди повече от 2000 години.

Одеонът.

Колоните, които стърчат, са оригинални. Преди векове те са служили за поддържането на навеса на магазините, които водели към вътрешния двор на постройката. Но именно северната страна на филипополската агора била най-важната, защото около нея се издигали някои от най-важните административни сгради.

Прекрасен запазен релеф на костенурка.

Сред тях се открояват Булевтерионът (одеонът), където е заседавал и вземал своите решения градският съвет и Библиотеката (първата и единствена такава сграда от Античността, открита в българските земи). Наред с това са открити и няколко изключително интересни надписа. Една част говорят за римския император Домициан (51-96 г. сл. н. е.), а другата – за император Комод (161-192 сл. н. е.).

Един от намерените надписи на древногръцки език.

Апропо, довършителните работи все още не се приключили, като предстои и да се поставят информационни надписи и табели за всички тези ценности.