Още една минерална баня в София си възвръща блясъка

Става дума за банята, намираща се в столичния квартал „Овча купел“.

 

 

По думите на актуалния софийски кмет Йорданка Фандъкова, която посети балнеолечебното заведение предни броени дни, то трябва да отвори отново врати през юни 2024 година. А откриването му ще бъде изцяло задача на новия градоначалник.

Сградата дълги години бе оставена на произвола на съдбата, докато природа и стихии бавно, но сигурно, я разрушаваха. Ала за минералната баня най-накрая бе дадена „зелена светлина“. От пролетта на 2023-а започна усилената работа по реставрацията ѝ, като в момента се работи най-вече по покрива.

Столичния кмет съобщава, че стойността на целия проект е 8 млн. лв., като половината от сумата е осигурена от Столичната община, а останалата – по Оперативна програма „Наука и образование“. Целта на проекта е не само емблематичната постройка да бъде реставрирана и отново пусната в експлоатация, но и два от етажите ѝ ще бъдат превърнати в център за продължаващо обучение и за върхови постижения. Предвидени са и нови придобивки като създаването на специална зона с по-гореща вода, каквато досега не е съществувала.

А сега да споменем няколко дни за историята на минералната баня в „Овча купел“…

Стара снимка на банята, от първите години след откриването ѝ.

Строителство на сградата започва през далечната 1920 г. и приключва едва през 1933 г. (поради няколко прекъсвания). Тя е дело на архитекта Георги Овчаров, прочул се и с други негови архитектурни шедьоври: сградата на Община Бургас, Министерство на вътрешните работи, Държавния музикален театър и други. През 80-те години на миналия век, когато са затворени почти всички минерални бани в страната, тя спира да функционира и оттогава започва ужасната ѝ разруха.