Настъпва ли краят на почивките по плажовете на Средиземно море

От векове туристите се стичат към Средиземноморието за почивка през лятото.

В древните римски времена хората със средства са се отправяли към Байае – туристически град в Неаполитанския залив, или към гръцките острови. Една известна двойка, която изглежда се е наслаждавала много на почивките си на остров Самос, са Антоний и Клеопатра.

Остров Самос

И днес идеята да се излежаваш на огряното от слънцето крайбрежие привлича всяко лято милиони туристи към страни като Гърция, Испания и Италия.

Но това може да се промени. Макар че неотдавнашен доклад на Европейската туристическа комисия (ETC) показва, че средиземноморските страни остават най-популярната дестинация за европейците от юни до ноември през 2023 г., техният брой е намалял с 10 процента.

Много европейци преместват датите на почивките си, а 5% повече са тези, които в сравнение с 2022 г. избират така наречения “раменен сезон” – месеците октомври и ноември.

Въпреки че икономическите фактори оказват значително въздействие, според Едуардо Сантандер, изпълнителен директор на ETC, времето кога да се почива оказва влияние и върху това и къде европейците да изберат да пътуват на почивка.

Остров Лесбос

Проучването на ETC установява, че близо 8% от туристите са посочили конкретно “екстремните метеорологични явления” като тяхно основно притеснение около пътуването им в Европа от юни до ноември 2023 година.

Данните по месеци от отделните държави сочат по-специфични промени. BBC Travel цитира статистическото бюро на Италия, според което рекордният за всички времена месец в страната за международни посещения е бил през юли 2019 г., с 9 255 000 чуждестранни туристи. До 2022 г. броят им се е възстановил почти до нивата отпреди COVID-19, с 9 064 000 посетители през юли. И все пак до следващата година – юли 2023 г., броят на туристите се е понижил до 8 748 000 души.

Отчасти това може да се дължи на затягането на коланите от страна на потребителите, като ETC установи, че почти една четвърт от респондентите изразяват загриженост от нарастването на разходите за пътуване. Някои от тях могат да се дължат на нестабилност, тъй като туризмът продължава да се възстановява от COVID-19 и заради това през юли 2023 г. международните туристически посещения в световен мащаб са все още само на 84% от нивата преди пандемията.

Поглед към Валета

Но прогнозите са, че някои туристи може да променят датите на своите средиземноморски пътувания или да се откажат изцяло от тях, поради изменението на климата.

В Италия, например, данните показват, че от януари до април 2023 г. броят на чуждестранните туристи в Италия се е увеличил с 43% в сравнение със същия период на 2022 година.

“Потребителите са наясно с това как изменението на климата се отразява на времето в Европа и какво въздействие може да има това върху тяхната почивка. Това оказва забележимо въздействие върху туристическите потоци в Европа”, заявява Сантандер.

Междувременно други дестинации извличат ползи. Все повече туристи избират през лятото да се насочат към курорти с по-меки температури като Чехия, България, Ирландия и Дания, твърди Сантандер.

В крайбрежния британски регион Корнуол, известен със своите плажове, океана и прекрасните гледки към него, се наблюдава увеличение на броя на посетителите от страни като Германия, Италия и Холандия, споделя Малкълм Бел, изпълнителен председател на Visit Cornwall.

“Смятаме, че това се дължи на по-хладния климат, което прави ходенето пеша и карането на колело по-скоро удоволствие, вместо да се потиш под горещото слънце”, добавя той.

Поглед към Сицилия.

И макар че Обединеното кралство може да няма най-добрата репутация по отношение на времето, то за туристите от Съвета за сътрудничество в Персийския залив климатът е най-важният мотив за посещение, за да се избавят от летните горещини. В същото време, за индийските туристи това е третата по важност причина, според проучване на Visit Britain. Тъй като светът, включително Великобритания, се затопля, туристи от все повече региони смятат, че страната изглежда като добра лятна дестинация.

Но е важно е да се отбележи, че нито един регион няма да бъде “защитен” от въздействието на климата; в Корнуол, например, ще има по-силни бури, по-бърза ерозия на бреговете и повече наводнения, горещи вълни и суши, както и бързо покачване на морското равнище, което може да потопи голяма част от сегашната брегова линия. Очаква се тези тенденции да се запазят, ако не и да се засилят през следващите години.

“Условията през лятото в Средиземноморието се очаква да се влошат”, твърди Бас Амелунг, доцент по анализ на екологичните системи в университета “Вагенинген” в Холандия, който изследва изменението на климата и въздействието му върху туризма.

“Все още е трудно да се предвиди какво точно ще означава това, но мисля, че трябва да се подготвим за най-лошото”, приканва ученият Бас Амелунг.