Роботът GR-1 – отмяна в трудоемката земеделска работа

Каква e връзката между GR-1 и гроздобера и розобера?

Разказахме ви преди дни как Шанхай е в челните редици по производство на роботи за промишлеността в продължение на повече от 40 години. Подробно ви представихме робота Optimus, който може да намери страхотно приложениега в болниците – да помага при различни рехабилитационни процедури.

Днес ви запознаваме с GR-1 на Fourier Intelligence. Той е с височина от 165 см и тегло – 55 килограма.

Възможности: Роботът може да се движи със скорост 5 км в час и да носи товар до 50 kилограма. Той може да се движи, като избягва препятствия, да се изкачва и да се спуска стабилно по наклони, както и да издържа на удари. Чрез използване на когнитивен интелект, осигурен от инструменти като ChatGPT, роботът може да си сътрудничи с хора, за да извършва различни операции.

Идеята за GR-1 е на Уан Дзинюе, роден в семейство на земеделци. Той започнал бизнеса си с идеята един ден да улесни работата на родителите си.

Преди седем години той подава оставка от позицията си на оперативен ръководител на интернет компания и създава Shanghai Sweet AI Technology Co, за да инвестира в селскостопански роботи с изкуствен интелект.

Неговите роботи обхващат целия процес на земеделие, включително ротационна оран, подхранване, засаждане, поливане, плевене и прибиране на реколтата. Машинките му могат да бъдат управлявани чрез смартфони със сателитна навигация – система BeiDou и 5G връзка.

Рязкото намаляване на броя на работещите в селското стопанство е проблем, пред който са изправени всички държави.

Проблемът в Китай допълнително се усложнява от застаряващите селскостопански работници, твърди пред Shanghai Observer Ли Даолян, професор от Китайския университет за селско стопанство. Уан го успокоява, че тъкмо технологиите ще помогнат да се намери решение.

Той е категоричен, че независимо че неговите продукти в момента се използват само в шест провинции, пробивът в предлагането им ще позволи да се започне масовото им производство.

Уан споделя очакванията си как един ден роботите му ще станат 1 милион и ще заместят успешно фермерите в тежката земеделска работа.