С евтини билети честваме век от рождението на Апостол Карамитев

Днес, 17 октомври, се отбелязва 100-годишнината от рождението на незабравимия Апостол Карамитев.

По този повод, Народният театър „Иван Вазов“ обяви, че пуска в продажба по-евтини билети за спектаклите, които ще се играят на сцената, носеща името на актьора, до края на 2023 година.

Те ще са на цена от 10 лева и ще могат да се закупят на касите на театъра.
Също така, ще бъдат обявени и финалистите по отворената покана на Народния театър за артистични намерения за създаване на спектакли на сцена „Апостол Карамитев“.

Апостол Карамитев в „Сватбите на Йоан Асен“ с Невена Коканова

Инициативата е замислена година по-рано, като целта ѝ е ежегодно да дава възможност на талантливи творци или творчески колективи да реализират артистичните си идеи на сцена „Апостол Карамитев“, които да влязат в репертоара на Народния театър.


Апостол Милев Карамитев е роден на днешната дата – 17 октомври, през 1923 година, в Бургас. Завършва основно и средно образование в италианско училище.

От тези години датира и интересът му към театралното изкуство, неминуемо свързан с изучаването на латинския и италианския език и с любознателността му към древните култури.
Пред 1945 година се премества в София, за да следва право в Софийския университет.

В следващите две години успоредно с университета посещава и Държавната театрална школа. Завършва актьорско майсторство във Висшето театрално училище (днес НАТФИЗ), в началото на 50-е години. В средата на 60-е години специализира режисура в Прага, Варшава, Москва и Ленинград, днешен Санкт Петербург.
Дебютира на сцената на Народния театър още като студент – през 1947 г. в постановка на Боян Дановски.

Апостол Карамитев в спектакъла „Хенрих IV“ с Адриана Андреева

През следващите десетилетия се въплъщава в множество емблематични театрални образи на сцената на Народния театър – Орландо и Жак в „Както ви се харесва“ на Уилям Шекспир, на Ромео в „Ромео и Жулиета“ на Уилям Шекспир, на Гвидо Феранти в „Херцогинята на Падуа“ от Оскар Уайлд, на Хенрих IV в едноименната пиеса на Луиджи Пирандело (на снимката) и много други.

Апостол Карамитев в „Любимец 13“ с Гинка Станчева

Забележителен е отпечатъкът, който Карамитев оставя върху българското кино. Играе Фархад в „Легенда за любовта“, Радослав и Радосвет в „Любимец 13“, на Апостол в „Специалист по всичко“, на вуйчо Георги в „Рицар без броня“, на Петър Александров в „Бялата стая“ и много други.
Легендарният актьор е един от първите гласове на българския дублаж – през 1971 г. озвучава мъжките и женските образи в сериала „Сага за Форсайтови“ на Доналд Уилсън.
От 1969 г. Апостол Карамитев е преподавател по актьорско майсторство и режисура във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“, където предава опита и любовта си към театъра на много обичани артисти, сред които Велко Кънев, Филип Трифонов, Искра Радева, Юри Ангелов, Богдан Глишев, Мадлен Чолакова, Иван Балсамаджиев.

Апостол Карамитев в „Легенда за любовта“ с Емилия Радева

Той защитава и доцентура. Освен това именно Апостол Карамитев трансформира пространството на IV етаж в Народния театър в камерна сцена. Първият спектакъл, който се играе на „Камерна сцена на ІV етаж“, е „Амазонката“ (1968 г.), а актьорът е в една от главните роли – на Иванов. Днес именно това пространство носи името на Апостол Карамитев.

Венемира Мачева