Нов бюст на Достоевски в София

От няколко дни столицата ни може да се похвали с нов бюст – на един от най-четените руски автори в света – Фьодор Михайлович Достоевски, живял от 1821 г. до 1881 година. Поводът е 200-годишнината от рождението на прочутия писател. Ето какво друго се знае до сега:

 

Мястото на тържествената церемония бе в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ (НБКМ), която не само се украси с бронзовия бюст на Достоевски, но и получи дарение от Посолството на Руската федерация в Република България и Форум „България – Русия“ – някои от култовите му творби, преведени на български език и издадени от „Захари Стоянов“. Сред заглавията са произведения като „Идиот“, „Престъпление и наказание“, „Юноша“, „Братя Карамазови“, „Бесове“, „Записки от мъртвия дом“ и „Записки от подземието“.

Някои от най-ценните и известни произведения на Фьодор Достоевски.

Красивата скулптура е дело на Андрей Тиртишников – академик на Руската художествена академия. Тя ще бъде поставена в читалня № 4, където посетителите на библиотеката могат да си поръчат класически руски произведения и хуманитарна литература.

Част от творбите на Андрей Тиртишников.

Сред известните бюстове на Тиртишников са тези на видния съветски пълководец и генерал Георгий Константинович Жуков (1896-1974), на съветския министър на културата в периода 1960-1974 г. Екатерина Алексеевна Фурцева (1910-1974) и на основателя и първи президент на Петата френска република – генерал Шарл дьо Гол (1890-1970).

Посланик Елеонора Митрофанова (втората от ляво надясно) и доцент Красимира Александрова (четвъртата от ляво надясно) по време на тържественото откриване на бронзовия бюст на Достоевски.

На тържественото събитие присъстваха директорът на библиотеката доцент Красимира Александрова и посланикът на Руската федерация в Република България Нейно Превъзходителство госпожа Елеонора Митрофанова. Бяха поканени и редица културни дейци, учени, дипломати и почитатели на творчеството на руския писател.

Негово Превъзходителство Анатолий Макаров – посланикът на Русия в България от 2016 г. до 2021 година.

По случай 24-ти май Елеонора Митрофанова, която наследи на поста посланик Анатолий Макаров (2016-2021), поднесе цветя пред паметника на Светите братя и поздрави сънародниците ни за светлия празник както на руски, така и на български език. Така тя демонстрира, че за разлика от посланик Макаров, владее българския език на по-високо ниво от неговото и спечели симпатиите на мнозина.

Нейно Превъзходителство госпожа Елеонора Митрофанова пред Народната библиотека.

Това вероятно се дължи на факта, че Н. Пр. на няколко пъти е била в България като студентка. Оттук можете да видите цялата ѝ реч по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност  – https://www.facebook.com/rusembul/videos/502392494448997 .