Няколко филма по случай Световния ден на спешната медицина

На 27 май отбелязваме Световния ден на спешната медицина. На професионализма, издръжливостта и смелостта на работещите в линейките и спешните отделения са посветени не един или два филма. Ето повод да си припомним няколко от тях, като прескачаме сериала „Спешно отделение“ – той е незабравим.

 

1. „Заразяване“

Кадър от „Заразяване“.

Този американски трилър от 2011 г. е посветен на опасно разпространяващата се зараза от неизвестен вирус. Напрежението е особено голямо сред екип спешни медици, които всеки ден се сблъскват с неочаквани предизвикателства, при които залогът е един – спасяването на човешки живот. Режисьорът Стивън Содърбърг е майстор на невероятната комбинация между мистерия и сгъстен ужас пред непознатото. Актьорският състав също е гаранция, че зрителите няма да се отделят от екрана – в „Заразяване“ участват звезди като Марион Котияр, Мат Деймън, Лорънс Фишбърн, Джъд Лоу, Гуинет Полтроу и Кейт Уинслет.

 

2. „Недосегаемите“

„Недосегаемите“ е американска комедия от 2017 г., режисирана от Нийл Бъргър, по сценарий на Джон Хартмиър. Тя е римейк на френския филм от 2011 г. „Недосегаемите“, вдъхновен от живота на милиардера Филип Поцо ди Борго (1951), собственик на хотели и управител на компания за шампанско (Pommery), който след злополука остава парализиран. Във филма за героя на Борго се грижи човек, получил условна присъда.

Филмът за едно нощ превръща актрисата Джулиана Маргулис в звезда – тя изиграва Карол Хатауей, медицинската сестра в спешното отделение, към която главният герой – парализираният Филип (в ролята Брайън Кранстън) не е никак безразличен.

 

3. „Джон Кю“

„Джон Кю“ е американски трилър от 2002 г. на режисьора Ник Касаветес с участието на Дензъл Уошингтън в главната роля.

Филмът е посветен на сериозен проблем в Съединените щати – здравното осигуряване. Героят на Дензъл Уошингтън е в ролята на бащата, чийто син се нуждае от животоспасяваща операция – трансплантация на сърце. Тя струва 250 хил. долара, но което е още по-неприятно – за да бъде включено детето в листата на чакащите за операцията, родителите му трябва да внесат в изключително кратък срок 30% от сумата или 75 хил. долара. Това принуждава бащата да предприеме крайни мерки. Той влиза в спешното отделение и взима за заложници всички медицински лица, които се намират в него, с една единствена цел – детето му да бъде включено в списъка.

Във филма участват звезди като Робърт Дювал, Кимбърли Елис, Ан Хечи. Снимките са в Торонто, макар че действието се развива в Чикаго. Филмовата критика е безжалостна, но от разпространението на филма в САЩ и по света продуцентите му печелят приходи в размер на 102 милиона долара.

 

4. „Любовта е опиат“

Кадър от „Любовта е опиат“.

„Любовта е опиат“ е романтична драма, режисирана от Едуард Зуик. Филмът е създаден по едноименния роман на Джейми Райди.

Маги (Ан Хатауей) е привлекателна и свободомислеща жена, която не обича никой да я ограничава. Сблъсква се с болестта на Паркинсон, но в същото време открива любовта в спешното отделение, където среща Джейми (Джейк Джиленхол), представител на безскрупулния свят на фармацевтите. Отношенията между тях прерастват в нещо наистина сериозно – поставя ги под въздействието на най-силната дрога – любовта.

 

5. „Последната линейка на София“

Кадър от „Последната линейка на София“.

Документалният филм „Последната линейка на София“ е копродукция между България, Германия и Хърватия. Режисьор е Илиян Метев. Филмът печели престижната награда за документално кино на Германия. Сюжетът се развива около д-р Краси Йорданов и екипа му – медицинска сестра и шофьор. Метев споделя, че след разпространението на филма, получил много отзиви от медици от най-различни държави, които са му признали, че „Последната линейка на София“ отразява и тяхното ежедневие.

За снимките Метев разказва, че се е возил в линейката на д-р Йорданов в продължение на 4 месеца. И след този снимачен период и виждайки героизма на лекаря и екипа му, Метев е убеден в едно – България би станала прекрасно място, трябва ни само да сме по-отговорни и по-оптимистично настроени.