Съботно-неделните предложения – топ пианист, танци и ракия

Месеците на ограничения заради пандемията все повече се изтласкват в паметта ни като неприятен спомен. Затова допринасят различните културни прояви, наситени с много цветове и запомнящи се мелодии. Ето на кои от тях си струва да обърнем внимание този уикенд.

 

Ричард Клайдерман в Пловдив

Ричард Клайдерман.

Един от най-известните пианисти в света – французинът Ричард Клайдерман – ще свири в Пловдив, в събота (29 май) от 20.00 часа в зала „Колодрум“. На сцената заедно с него ще бъде и Оркестърът на Класик ФМ радио. За онези от вас, които не могат да отидат до Пловдив, има и втора възможност – в понеделник (31 май, от 20.00 часа) виртуозът на клавишите ще свири в София – в зала 1 на Националния дворец на културата. За концертите му е осигурен специален роял с дължина 275 см (9 фута). Той отговаря на изискванията на Клайдерман – произведен е от реномираната марка Steingraeber & Söhne и е чисто нов. За  концертната програма се знае само, че ще е селекция от любими хитове на пианиста, както и ще включва нови композиции и аранжименти на класически творби.

 

Вечер на Миниатюрите в Националния студентски дом

В събота (29 май, от 19.30 часа), в Националния студентски дом може да се насладите на „Вечер на миниатюрите“. Не пропускайте танцовата миниатюра, представена от Емилия Тончева. Нарича се “Shift”/ “ПРЕОБРЪЩАНЕ”. Заедно с Кърт Колев, автор на музикалното оформление, Тончева изпълнява танц, вдъхновена от творчеството на венецуелския музикален продуцент и изпълнител Arca и по-конкретно от музикалния клип Thievery. В него зрителите виждат танцуващ женски образ – предизвикателен и освободен. Но когато камерата се приближава към лицето, човешката същност на танцуващата жена се изпарява. Идеята на Тончева е да пресъздаде този изчезващ образ с хуманоиден робот, с който да изследва къде е границата между живото и неживото и то във време, когато живото е създало условия за общуване с неживото.

 

„Антистатик“ –14-о издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс в София

Кевин Джийн.

Отново в първия ден на уикенда, от 19.00 часа, на сцената на ДНК – пространството за съвременен танц и пърформанс (срещу фонтаните в подлеза на НДК) – ще имате възможност да видите прочутия френски хореограф Кевин Джийн. Той ще представи своята концепция за мъжествеността днес, повлияна от сексизма и насилието и сарказма. От три години Джийн работи по нов творчески цикъл, включващ представленията „The Cyclon Pursuit (да разрушиш света и да се преродиш)“, „По същество (да саботираш мъжествеността)“ и „Time for Nothing (да съзерцаваш)“. Зрителите ще могат да гледат в съботната вечер „По същество“ – последният завършен спектакъл от трилогията.

 

„Дай, бабо, огънче!“ в село Мешица

Ако пърформансът не е вашата страст и предпочитате народните песни и танци, то не пропускайте националния детски фолклорен конкурс  „Дай, бабо, огънче!“ в пернишкото село Мешица. Той се открива в събота, от 10.30 часа. В рамките на деня – до 17.00 часа на сцената ще излязат 58 певци и танцови състави от цялата страна. В конкурса ще участват само изпълнители до 17-годишна възраст. Освен в раздел „Автентичен фолклор“ (включващ детски фолклорни игри – забавалки, наричания, броилки, пословици и гатанки) участниците ще се „състезават“ и в категориите „Обработен фолклор“, където ще се представят с драматизации на приказки, песни, танци и оркестрови изпълнения.

 

Rakia and Spirits Fest 2021

През двата почивни дни, на откритите площи зад НДК, ще се състои осмото издание на Rakia and Spirits Fest 2021. Ще имате възможност за дегустация на повече от 300 вида ракии и други напитки от Балканите и света. За производителите и вносителите на високоградусната напитка няма да има никакви ограничения – ще ви представят и сливови, и гроздови, и плодови, и анасонови еликсири. В ракиеното изложение ще участват над 30 дестилерии от България, Сърбия, Гърция, Северна Македония, Китай и други държави. Ще има обособена зона с традиционни балкански мезета. Ще може да опитате и авторски коктейли с ракия. Не на последно място ще може да си закупите любимата напитка на цени на производител.