Немски град с щедър жест към бездомниците

В последно време светът бе връхлитан от всякакви и всевъзможни бедствия: пандемия, финансова криза, войни, политически сътресения. Но някак си това е като ново оправдание за неглижирането на редица други проблеми. Например немалкият брой бездомни хора в Европа, умиращи всяка година заради ниските зимни температури. Преди няколко дни немски град реши да вземе нещата в „свои ръце“, намирайки решение срещу този тъй тъжен феномен. Ето за какво иде реч:

 

Това е град Улм, намиращ се в провинция Баден-Вюртемберг. Идеята за подсигуряването на временен подслон на нуждаещите се заражда още през 2019 г. в общината, след като институцията повече не може да „седи“ безучастно и да гледа как злочестите хора едвам се справят със смразяващия студ навън.

Най-известната забележителност на Улм – Улмският Мюнстер – най-високата църковна постройка в света със своята 161-метрова височина.

Благодарение и на общите усилия на шест немски младежки организации, проектът „Улмерско гнездо“ (Ulmer Nest) най-накрая се появява на бял свят.

Компютърно генерирано изображение на капсулата.

Чрез техните дизайнерски решения и разработването на различни приложения се конструират няколко „мини къщички“ – капсули – с нужната термична изолация. Те са разпръснати из целия град, а щом някоя от тях бъде заета – веднага бива подаден сигнал към местната организация за социални услуги Caritas Ulm-Alb-Donau. Разбира се, във всяка една от тях има монтиран датчик, който веднага ще сигнализира, ако някой от „гостите“ запали цигара. Но с това далеч не се изчерпва целият замисъл на благородната кауза…

Още на следващата сутрин доброволци и членове на Caritas Ulm-Alb-Donau могат да отидат на означените от приложението места. Така те сами могат да се уверят дали всичко е наред с капсулата и с човека, намерил в нея подслон, и дали той има нужда от нещо друго. Казано накратко, този проект е като „глътка въздух“ за тези хора, имащи нещастието да нямат покрив над главите си.

Как изглеждат въпросните капсули.

По този начин Улм се превърна в първия европейски град с такава иновативна идея. Това е много добре, но далеч не е финалното решение на проблема.

Капсулата, видяна отвътре.

Кметът Гунтер Чиш обмисля да постави още няколко такива „подслона“, към първоначалните девет, в четирите края на града. Така ще се добие по-цялостна представа за броя на бездомниците в Улм, а оттам насетне ще се пристъпи и към намирането на решение за промяната на техния статус.

Гунтер Чиш.

Тук можете да видите и видео на капсулите против измръзване – https://www.youtube.com/watch?v=4q3tQAatceI .