Starting point Varna – пътеводител на една французойка, влюбена в България

Преди няколко дни във Варна бе представен най-новият пътеводител за България. Той е на английски и е дело на френската доброволка Ориан Жирос (Oriane Giros). Ето какво друго се знае до този момент:

 

Starting point Varna („Начална точка – Варна“) е съставен от 50 страници, написан е на английски език и разполага с информация за над десет дестинации ( Русе, Пловдив, София и др.) в България. Книжният гид също така съдържа и предостатъчно авторски снимки и съвети, засягащи пряко градския и междуградския транспорт. Пътеводителят на Ориан е насочен най-вече към чужденците, които посещават Варна и проявяват интерес и към други забележителности из страната. Изданието разполага и с електронен вариант, а достъпът до него e безплатен и става чрез QR код. Наред с това Starting point Varna ще бъде разпространяван на местата в морската ни столица, където се събират предимно чуждестранни студенти или пътешественици – авантюристи от чужбина, както и в Туристическия център в града.

Страница от Starting point Varna

А сега няколко думи за французойката с българско сърце…

Ориан Жирос.

Ориан Жирос е родом от Нант, Франция, и през последната година работи като доброволец в Сдружение „ЗА ТЕБ“ по проект на „Европейски корпус за солидарност“. По време на престоя си в България, французойката посещава около 36 града и забележителности: покорена е от красотата и магията на Белоградчишките скали, Варна, Черно море и прекрасния Пловдив, определяща го като много цветен и жизнерадостен град.

Затова не е изненадващо, че Ориан решава да събере всичките си богати впечатления и съвети в свой авторски труд. Според нея той ще бъде особено полезен и за хората, които искат да пътуват с влак или да ползват услугите на градския транспорт. Най-малкото родните транспортни услуги доста пъти затрудняват и объркват дори и нас самите…

Ориан е влюбена и във Варна.

Тук се запознах с много интересни хора, видях невероятни места, които не съм очаквала да видя в България, защото и не знаех нищо за страната, честно казано. Културата и традициите ви преливат от музика, танци и настроение. По отношение на вашата кухня, определено съм впечатлена от месото, много е вкусно, харесвам и чеснов хляб. За съжаление, не научих добре български, но все пак знам някои думи: здравейте, наздраве, колко струва.“ – разказва Ориан.