Най-скъпите градове в света през 2022 година

Международната компания за мобилност ECA International състави списък с най-скъпите места за живеене в света.

 

 

Тя използва широк набор от критерии – като се започне от цената на литър мляко и се свърши с ръста на инфлацията.

Лондон.

Всяка година ECA International публикува своята годишна класация за най-скъпите градове в света. Освен цената на млякото, са включени и други основни продукти в домакинството – като олиото, например. В сметката влиза и наемът, и комуналните услуги, и общественият транспорт, и силата на местната валута.

Тази година, за трети път поред, Хонконг е в десетицата на най-скъпите градове в света. Нещо повече – той е на първо място. Ето как изглежда класацията на ECA International за десетте най-скъпи места за живеене в света: 1. Хонконг; 2. Ню Йорк; 3. Женева; 4. Лондон; 5. Токио; 6. Тел Авив; 7. Цюрих; 8. Шанхай; 9. Гуанджоу и 10. Сеул.

Азия – безапелационен победител

Хонконг.

Няма да сгрешим, ако наречем Азия най-скъпият континент. Причината – в топ 10 попадат пет града, намиращи се на него. И това са Хонконг, Токио, Шанхай, Гуанджоу и Сеул.

А тъй като се приема, че и Близкият изток е част от Азия, то и Тел Авив, който е на шесто място в класацията, допринася континентът да държи шест от десетте места.

Азия претендира да има честта на нейна територия да са най-бързо развиващите се градове. Коломбо, главният мегаполис на Шри Ланка, например, се изскачи с 23 позиции от 162 на 149-о място.

Шанхай.

Лий Куейн, регионален директор на ECA в Азия, обяснява причините за нарастващото присъствие на континентален Китай в класацията.

„По-голямата част от градовете в континенталната част на Китай в списъка ни са с по-високи нива на инфлация, отколкото е характерно за подобен тип класации. Но основната причина те да заемат по-предни места в нея, е силата на китайския юан спрямо други основни валути.

Ню Йорк.

Въпросът е кои градове са изместени от азиатските първенци – Париж, който в миналото бе начело в списъка, сега е извън първите тридесет града. Мадрид, Рим и Брюксел също вече не са в класацията.

„Големите градове в еврозоната са на по-ниски места в списъка ни тази година, тъй като през последните 12 месеца еврото е на по-лоши позиции от щатския долар и британския паунд“, обяснява Куейн.

Тел Авив.

Външни фактори като международните конфликти също играят своята роля. След като Русия нахлу в Украйна и ѝ бяха наложени санкции, Москва се смъкна в класацията на 62-ро място, а Санкт Петербург – на 147-о място.

Най-скъпият град в Европа е в Швейцария – Женева, която е на трето място след Хонконг и Ню Йорк. Но Швейцария използва швейцарския франк вместо еврото.

Женева.

ECA International не е единствената компания, която класира градовете въз основа на икономическите им показатели.

Гуанджоу.

Базираната в Лондон организация Economist Intelligence Unit (EIU) всеки декември публикува своя класация. През 2021 г. Тел Авив получи наградата за най-скъпо място за живеене, като Париж и Сингапур се оказаха на второ място.

Хонконг беше на пето място, зад Цюрих. Преди две години – през 2020 г. Хонконг, Цюрих и Париж си поделиха първото място.

Сеул.

При съставянето и на двата списъка са използвани цените на често употребявани хранителни стоки, както и на горивото. Но тъй като EIU обвързва цените, които сравнява, с щатския долар, градовете, чиито икономики правят същото, е по-вероятно да се класират на по-предно място.

Цюрих.

Така или иначе азиатските, европейските и северноамериканските градове са много по-скъпи за живеене в сравнение с градовете в Африка и Южна Америка.