Най-необичайните летищни писти в света

Още с качването в самолета ни изпълва очакването за нещо ново, очарователно и интересно. И понякога, то започва да се случва още преди кацането, докато се възхищаваме на красотата от илюминатора. Представяме ви осем летища, които разкриват зашеметяващи гледки при приземяването и зареждат за страхотна ваканция.

 

Летище Кранебитен, Инсбрук, Австрия

Малкото летище се намира в планината на четири километра от центъра на Инсбрук. Мястото е изключително красиво по всяко време на годината: през лятото можете да се любувате на обраслите с дървета планини и зелени долини, а през зимата – да разгледате снежните шапки. За щастие, самолетът лети толкова ниско над някои върхове, че дори можете да видите отделни дървета.
Пилотите считат Кранебитен за едно от най-трудните летища: пистата е дълга само два километра, заобиколена е от планини, поради което се образуват силни ветрове. Въпреки това на аеропорта няма нито един инцидент – на него приземяват самолетите си само много опитни капитани, преминали специално обучение.

Летище Лицзян, Китай

Подобно на Инсбрук, град Лицзян е разположен в планината, но в този случай пътниците имат усещането, че върховете никога няма да свършат и ще се наложи  да кацнат на някой от тях.  От илюминатора се виждат дори камъните по склоновете. И тогава самолетът рязко се снижава, за да се приземи в живописна долина.
Пътешествениците, които са били в Лицзян, казват, че са усетили красота и страх, които спират дъха. Изнервят се дори хора,  които обикновено не се страхуват да летят.  Така че ако имате и лека форма на аерофобия, по-добре изберете места в средата на самолета.

Летище Лондон Сити, Великобритания


Малкото летище Лондон Сити, с една единствена къса писта, се намира почти в центъра на британската столица. От илюминаторите се открива зашеметяваща гледка към Тауър Бридж, катедралата „Свети Павел“, London Eye и други атракции. Ако се окажете от източната страна – ще имате най-добрия изглед към града.
Днес до Лондон Сити изпълняват полети най-вече малки бизнес самолети, но вече има планове за разширяване и изграждане на втора писта. Така че може би не само бизнесмените ще могат да се възхищават на столицата на Великобритания от въздуха.

Летище Куинстаун, Нова Зеландия


За мнозина Нова Зеландия е приказна страна – и тази приказка започва още при приземяването. Не забравяйте да седнете до илюминатора и да извадите камерата: при ясно време отгоре се виждат прекрасни планини, долини и езера. А най-красивите гледки се разкриват, ако летите до малкото летище Куинстаун: заобиколената от поляни писта опира до езерото Уакатипу.
Както и при другите летища от списъка, тази красота крие сериозни рискове – в долината често се спускат мъгли, а от планината духат ветрове, които са неприятни при кацане.

Международно летище Мале, остров Хулхюл, Малдивите

Летището е разположено на отделен остров и когато се самолетът се приближава за кацане, можете да се насладите на целия архипелаг. Към аеропорта се насочват всички международни полети, така че ако пътувате за Малдивите, предварително се подгответе за необичайно приземяване. От двете страни на самолета се открива отлична гледка към ярко синьото море и малките живописни острови. Казват, че понякога дори може да видите делфини от илюминатора.
Някои пътешественици имат усещането, че самолетът ще се приземи върху водата – пистата започва и свършва на брега на океана.

Летище Бара, остров Бара, Шотландия


Това е едно от най-удивителните летища в света. Обичайната писта тук просто липсва! Малките самолети кацат директно на плажа, а по време на прилив въздушното пристанище се затваря. Не е изненадващо, че то е в топ 10 на най-опасните летища в света, както и във всички класации на най-красивите.
Разбира се, не може да става и дума за международни полети: до Бара летят само местни авиокомпании. На острова може да си купите билет за Глазгоу, например, но имайте предвид, че ще летите на малък самолет с двадесет места – летището не приема по-големи въздушни транспортни средства.