Най-добрите плажове в Европа: Част 1

Вече сме в разгара на лятото; някои от нас вече са успели да плажуват, докато на други тепърва им предстои да вкусят сладостта на лятната почивка. По този случай сме ви приготвили 10 от най-добрите европейски плажове, които обезателно трябва да добавите в списъка си с желани дестинации, като в първа част ще ви запознаем с пет от тях.

 

1. Blue Lagoon, Олюдениз, Турция

Неслучайно това е най-фотографираният плаж на Турция. Освен с чистите си и тюркоазени води и фин пясък, плажът Blue Lagoon впечатлява и с интересната си форма на човешка сълза. Наред с това гледката от и към плажа е още по-магическа, заради близката до него планина Бабадаг. Плажът е платен, но той разполага с добре селекция от ресторанти, барчета, тоалетни и лавка с лакомства.

2. Nissi Beach, Агия Напа, Кипър

Намиращ се в непосредствена близост до града Агия Напа, плажът „Ниси“ определено не спира да привлича все повече и повече туристи. До него може да се стигне както пешком, така и с автобусче, или с кола. Освен с красивата си природа и много добри условия, плитките му води са доста популярни и сред семействата с малки деца. Плажът също така разполага с няколко бара и ресторанта, но най-впечатлява нощем, когато на него се организират огромни партита и епични концерти.

3. Zlatni Rat, Брач, Хърватия

На Хърватия отдавна ѝ се носи славата на една от най-желаните и красиви летни европейски дестинации. Това се потвърждава и от прекрасния плаж „Златни Рат“, намиращ се на остров Брач. Той е не само много живописен, но и може да бъде прекосен за около 20-ина минути. И тук не липсват заведения за хранене, тоалетни, шезлонги и чадъри. Впрочем, на западната му страна е разположен и специален нудистки плаж.

 

4. Praia de Benagil, Алгарви, Португалия

Почти няма човек, който някога да е посетил Португалия и да не е останал очарован от историята, културата, архитектурата и природните ѝ забележителности. Такъв е и плажът Бенажил, като това, което го отличава от почти всеки друг, е неговата пещера. Точно така – пещерата Алгар дъ Бенагрил е също част от самия плаж, като тя разполага с няколко входа и отвора. Любопитно е да се спомене, че тя много наподобява на нашата красива пещера Проходна, наричана още и Божите очи. Пребиваването ви на Прая дь Бенажил определено ще ви накара да се почувствате така, сякаш сте на друга планета.

5. Fistral Beach, Корнуол, Обединеното кралство

Макар на Великобритания да не ѝ се носи славата на популярна лятна дестинация, нейните плажове също не са за пренебрегване. Такъв е и плажът Фистрал. Намиращ се до градчето Нюкий, той е много предпочитан и от сърфистите, заради добрите му условия за сърфинг. Впрочем, до е разположен и прословутият хотел „Хедланд“, където са заснети части от филмовата адаптация на книгата „Вещиците“ на Роалд Дал.