След повече от 40 години на сцената “София квартет” с женско присъствие

Първата жена, която става част от „София квартет“ – музикалният състав с над 40-годишна история, е 31-годишната Кристина Хинова.

Тя е възпитаничка на Виенската консерватория и е водачка на втори цигулки в Софийската филхармония. Хинова ще заеме мястото на досегашния примариус на състава Стоимен Пеев.

За да видите и чуете как се получава симбиозата между четиримата виртуози в “София квартет“, не пропускайте първия им концерт. Той ще бъде на 10 юли, от 18.30 часа, в атриума на Националната галерия Квадрат 500 – под открито небе.

Кристина Хинова.

В програмата ще прозвучат изпълнения на Струнен квартет № 12 и № 13 от Моцарт, както ивалсове от Щраус – баща и син, танга и евъргрийни на композитори като Карлос Гардел и Астор Пиацола.

През годините сред членовете на “София квартет” са били такива изявени музиканти като проф. Ангел Станков, Васил Вълчев, Джефри Дийн, доц. Николай Гагов, проф. Нанко Димитров, Николай Беспалов.

В момента квартетът събира най-добрите музиканти в България. Йордан Димитров (втора цигулка в квартета) е концертмайстор на Софийски солисти. Любомир Ников (виолончело) е концертмайстор на Софийска филхармония, доайенът на състава – Валентин Геров – е смятан за първата виола на България, водач на виолите в оркестъра “СИФ 309” за записи на филмова музика.

Специално за Banker Special Кристина Хинова разказа как през 2005 г., когато е била на 15 години и е свирила на 36-ите Софийски музикални седмици в Камерна зала „България“ – на една сцена с тогавашния състав на „София квартет“, редом до музиканти като Недялчо Тодоров, Ангел Станков, Йосиф Радионов, тя е мечтаела да бъде също толкова смела и свободна в свиренето си като тях.

Тогава тя свири „Севдана“ от Георги Златев-Черкин.

Проф. Ангел Станков.

Отбелязва, че има особено силна връзка с проф. Ангел Станков, който е един от първите й учители по цигулка. Освен че я учи как да свири и да изразява себе си чрез музиката, той на първо място й показва как да бъде добър човек – към себе си и към околните.

„Тогава мечтаех да мога да свиря с прекрасни музиканти и слава Богу, това ми се случва. Разбирам се с тях в чисто човешки план – а това на сцената е много важно и има огромно значение“ – признава Кристина Хинова.

След това добавя как, докато учила във Виенската консерватория, при един от най-големите майстори на камерната музика – проф. Герхард Шулц, който свири втора цигулка в квартет „Албан Берг“ във Виена, си говорила с него много за синхрона между музикантите, изпълняващи камерна музика.

Той й обяснил, че в един квартет е естествено да има лидер и че това обикновено е първата цигулка. Обърнал й внимание, че ако съставът не е сплав от различни идеи, които музикално и човешки се срещат по средата – просто нищо няма да се получи.

„Това е най-важното – да се съберат всички и всеки да има правото да каже какво мисли и какво чувства. Това е креативен процес, който е много важен за мен“ – подчертава Кристина Хинова.

Тя не е разбрала причините, поради които от „София квартет“ са избрали именно нея в състава си. Но се чувства много поласкана – израснала е със „София Квартет“ – слуша го още от времето, когато проф. Ангел Станков е бил първа цигулка. Ходила е най-редовно на техни концерти – и като дете, и като подрастваща.

„София квартет“.

Любовта й към камерната музика се е формирала още тогава, докато ги е слушала. „И сега – да, имам възможността да бъда част от тях – това наистина е голяма чест за мен. Защото „София квартет“ е институция – като Софийската филхармония. Той е свързан с историята на музиката в България, независимо кои имена влизат в неговия състав.

За Стоимен Пеев Хинова признава, че го обожава като цигулар и музикант.

На въпрос какво предстои „София квартет“ да изсвирят заедно, Кристина Хинова отговаря, че това ще бъда изненада за почитателите им.

Те вече са се събирали, за да обсъдят програмата, като всеки дал предложение какво му се свири.

„Като цяло не сме се фокусирали изцяло само върху виенската или немската класика и ще се опитаме да разчупим малко програмата с произведения от по-различна епоха“ – споделя Хинова.

От интервюто с нея разбираме, че точно, докато говорим, на 5 юли, тя е във Варна, където вечерта й предстои концерт в рамките на фестивала „Варненско лято“. Ще изпълни произведения на френската композиторка Жермен Тайлефер (1892 – 1983) заедно с Долорес Мария Гайтан – пиано и със Сандро Лафранкини – виолончело.

„Когато ме поканиха за този проект, с радост открих, че Тайлефер е прекрасна композиторка“ – не крие въодушевлението си Кристина Хинова.

Признава, че заставайки на сцената се стреми да бъде не само себе си, но и да вникне в мислите и чувствата на самия композитор и да ги предаде и тях на слушателите.

„Чувствам се като портал на времето, през който мога да свързвам музиката, която изпълнявам, със сегашното време“ – споделя Кристина Хинова.

А на въпрос не е ли това много изтощително и как се зарежда, младата цигуларка с усмивка признава, че все още не се е научила много добре как да си почива, но го прави, когато е с любимите си хора, сред природата и с хубава книга, без телефони и без интернет. За нея е важно да може да се концентрира, защото след това по-лесно се свързва със света и с другите хора.

По отношение на книгите признава, че баба й – преподавателка по литература – научила всичките си внуци да изпитват любов към книгите.

Но Кристина Хинова няма любимо заглавие – „фаворитите“ й се менят с времето и в зависимост от настроението й, но в последно време е много впечатлена от Мария Лалева („Живот в скалите“, „Благословете Юда“, „Пасиансът на архангелите“) и Георги Господинов („Времеубежище“, „Физика на тъгата“, „Естествен роман“).

Силно харесва Георги Господинов заради философията му – колко е хубаво човек да може да се постави на мястото на другите,  преди да започне да съди, когото и да било.

„На това ме учеше и проф. Ангел Станков“ – подчертава Кристина.

„София квартет“.

А на въпрос дали политиците в нкакъв смисъл не са длъжници на музикантите, тъй като до този момент сякаш не са могли да се поставят на тяхно място и да им отвоюват по-добро възнаграждение, Кристина Хинова е категорична:

„Не, не смятам. Аз съм дете на демокрацията, имала съм възможност да живея 6-7 години в чужбина и след това да се върна в родината, където виждам прогрес във възнагражденията. Със сигурност има още какво да се желае. Освен това забелязвам промяна и в това как и с какви хора се пълнят концертните зали.

Виждам все повече и повече млади хора, което много ме радва“ – завършва цигуларката . На нас не ни остава нищо друго освен да отидем и да я чуем заедно със „София квартет“ на 10-и юли, в атриума на Квадрат 500 – под открито небе.