Напусна ни Джина Лолобриджида – една от най-красивите жени в италианското кино

Всички жени я обичаха. Тези на двадесет, защото ги сравни със сладолед.

Тези на тридесет – защото ги обяви за феи с топли прегръдки. Тези – на 40+, защото обяви, че те са най-горещи, а на дамите след 90 даде пример как да се включат в активната политика. Това бе тя  – най-красивата италианска актриса на петдесетте години на миналия век – Джина Лолобриджида.

Днес, 16 януари, италианската световноизвестна кинозвезда напусна този свят на 95-годишна възраст. Отиде си, без да успее да спечели сенаторско място на последните избори в Италия, провели се на 25 септември.

Актрисата, родена на 4 юли 1927 г., още на 20-годишна възраст привлича вниманието на кинокритиката с една от първите си главни роли в адаптацията на операта „Палячи“ за голям екран на режисьора Марио Коста.

Тя става любимка на италианците и заради бунтарския си нрав – през 1950 г. подписва предварителен седемгодишен договор с Хауърд Хюз с условието да снима по три филма годишно. Тя обаче не спазва клаузите по договора и след продължително дело й е забранено да работи в Съединените щати до 1959 година. Въпреки това, Лолобриджида има изключително плодотворна и успешна кариера през 50-е години. След 1955 г. е обявена от кинокритиката за най-красивата жена в света. Това се дължи на ролите й във „Фанфан Лалето“ от 1952 г. и „Парижката Света Богородица“ от 1956 година. През 1961 г. печели „Златен глобус“ за „Хенриета“.

Състоянието на Лолобриджида се оценява на 45 млн. долара. Годишно актрисата печели по 100 000 евро от авторски права и пенсия.

След като актьорската й кариера започва да затихва през 70-е години, тя става фотожурналист. Снимала е Хенри Кисинджър, Пол Нюман, Ела Фицджералд, Одри Хепбърн и Салвадор Дали. Снимала е дори Юрий Гагарин, както ни припомнят журналистите Христо Христов и Валентин Бояджиев – от праха на времето те са изтупали от прахта един истински култов кадър.

На него две легенди: актрисата Джина Лолобриджида и първият космонавт Юрий Гагарин –  до тях тогавашната министърка на културата на СССР Екатерина Фурцева ги гледа с ококорени очи …Годината е 1961-а, Джина присъства на международен филмов фестивал в Москва като фотограф и успява да нацелува обиколилият земното кълбо Юрий!

Освен това Джина Лолобриджида успява да направи интервю с кубинския лидер Фидел Кастро.

Тя развива и благотворителна дейност – през 2013 г. дарява около 5 млн. долара за изследване на терапията със стволови клетки. Парите са от продажбата на нейната колекция бижута на аукцион на Sotheby’s.

Любопитна подробност, която я свързва с България, е, че според нейната лична класация филмът на Методи Андонов „Козият рог“ е сред най-любимите й филми – гледала го е на „Карлови Вари“, като член на жури. Именно на този фестивал филмът с Катя Паскалева в главната роля печели Специалната награда на журито.