Младостта пътува безплатно с влак из Европа

Европейската комисия ще предостави безплатни карти за пътувания на 60 000 европейци на възраст между 18 и 20 години. Ще може да се кандидатства от днес, 12 октомври, до 26 октомври на обяд, за пътуване през 2022 година.

 

Инициативата е свързана с Европейската година на младежта, която ще отбележим догодина и е в рамките на програмата DiscoverEU („Открий ЕС“). Пътуванията ще са с влак и ще са след март 2022 година.

Кръгът за кандидатстване е отворен за родените между 1 юли 2001 г. и 31 декември 2003 година. По изключение 19 и 20-годишните също могат да кандидатстват, тъй като кръговете за кандидатстване бяха отложени заради пандемията от COVID-19.

Спечелилите могат да пътуват между март 2022 г. и февруари 2023 г. в продължение на един до 30 дни. Тъй като не е ясно как ще се развива пандемията, на всички пътници ще бъдат предложени гъвкави резервации чрез нова мобилна карта за пътуване. Датата на заминаване може да бъде променяна до момента на заминаване. Мобилната карта за пътуване е валидна в рамките на една година. Комисията съветва всички пътуващи да проверяват евентуалните ограничения за пътуване на сайта ReopenEU.

Ако се чудите какъв маршрут да изберете, ето няколко предложения:

През швейцарските Алпи – най-красивата връзка между хладния север и топлия юг

Глетчер Експрес.

Приемаме, че началната ви точка е известният швейцарски курорт „Цермат“. Оттам хващате влака „Глетчер Експрес“ за Сент Мориц, докъдето ще стигнете за 8 часа. След това през Цермат ще преминете през Висп, Бриг, Андермат, Дисентис, Хур,  Сент Мориц. По време на пътуването ще се насладите на неповторими гледки: живописни пейзажи, заснежени алпийски върхове, чудновати  скали, красиви селца, планински езера, исторически замъци, крепости, хълмисти лозови масиви.

Може да си поиграете на „Преброй мостовете и тунелите“, защото маршрутът на влака преминава през 291 моста и 91 тунела. Най-високата точка на панорамната отсечка е Обералпас, който се издига на 2033 метра.

След като пристигнете в прочутия курорт „Сент Мориц“ можете да направите кратка пауза. След като си отпочинете, може да хванете влака „Бернина Експрес“ по маршрута Сент Мориц, Бернинапас, Поскиаво, Тирано.

Докато пътувате с малкия червен влак „Бернина Експрес“ пред погледа ви ще се открият спиращи дъха гледки – внушителен виадукт от грубо насечен камък, обграден с високи ели, диви потоци, езера и отвесни скали. Виадуктът е част от маршрута на влака по пътя му от Граубюнден към Велтлин. Този маршрут се нарича „най-красивата връзка между хладния север и топлия юг“ и от 2008 г. е включен в Списъка със Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

И тук може да си играете на „Преброй тунели и мостове“. Пътувайки по пътя към най-стария град в Швейцария – Хур, първо нагоре – през планинските местности покрай глетчера Мортерач, и после надолу – към романтичния италиански Велтлин, „Бернина Екскпрес“ минава през 55 тунела и по 196 моста.

Накрая железопътната линия на „Бернина Експрес“ свършва в град Тирано, който е разположен на река Ада. Оттам с автобус лесно може да стигнете до езорото Комо и до важния финансов и конгресен център Лугано.

От Бар до Белград

Езерото Скадар.

Ако искате с влак да минете покрай най-голямото езеро на Балканите – езерото Скадар, то си отделете поне десет часа. Тръгнете от черногорския град Бар към Белград. Маршрутът ви ще мине покрай най-голямото езеро на Балканите, после през изумителните планини на Черна гора и накрая ще завърши в националния парк „Биоградска гора“.

Като хипнотизирани в Шотландия

Гленфинан.

Едва ли има някой, който е гледал „Смело сърце“ с Мел Гибсън, и не се е омагьосал от хипнотичния пейзаж в Шотландия. За да се заредите с подобна магия, вземете влака от Глазгоу през Хайланд –по-точно през живописния 72-километров „Път към островите“ от Форт Уилям до малкото рибарско пристанище в крайбрежния град Малейг.

По пътя може да видите приказни мочурища, и виадукта Гленфинан. Със своите 380 метра той заема първо място по дължина в Шотландия. Рекордът му все още не подобрен, а той функционира от 1901 година.

Със сигурност сте го виждали в кадрите от филма „Хари Потър“ – по него минава прочутият парен влак на „Хогуортс Експрес“.

Теснолинейката в Родопите

Теснолинейката в Родопите.

Най-скъпият ни маршрут е теснолинейката Септември – Добринище.

Ако го изберете, гарантирано ще се върнете назад във времето и ще разберете тайната на романтичното пътуване с влак. Линията е дълга 124.7 км. Тя свързва Горнотракийската низина, Родопите, Рила и Пирин. Преминава през живописното дефиле на Чепинска река, пресича Чепинското корито и се устремява към Аврамовата седловина, разделяща Рила и Родопите. По този маршрут ще спрете на най-високата гара на Балканския полуостров – гара Аврамово, която се намира на 1267 метра над морското равнище. От нея теснолинейката ще премине по поречието на река Места и ще достигне до полите на Пирин, където е и крайната ѝ гара Добринище. И там, след толкова много красота, със сигурност ще си мислите, че в такава приказна страна могат да живеят само добри феи и магьосници – достойни жители на Добринище.