Музей на пластмасата – новата атракция в Индонезия

Светът вече познава музеи, посветени на сладоледа и селфитата, но не и на опасната за природата пластмаса. В Индонезия са намерили много хитър начин не само да събират този замърсяващ природата материал, но и да го превръщат в голяма атракция. Ето какво друго се знае за необичайната културно-образователна институция:

 

Шокиращо, но факт! След Китай, Индонезия е второто място в света – рекордьор по най-много изхвърлени пластмасови боклуци в океаните. Затова няма нищо учудващо, че група целеустремени и направо гениални природозащитници решават да намерят екстравагантен начин, чрез който да привлекат вниманието на широката общественост към проблема.

Така се стига до построяването на Музея на пластмасата, който е издигат за три месеца. Той се намира в град Гресик, на централния остров Ява (където е разположена и Джакарта, столицата на Индонезия). А най-интересното е, че новата „сграда“ е построена от над 10 хил. пластмасови парчета боклук, събрани от замърсените реки и плажове на азиатската държава.

За нула време новото място грабва погледа на местното население и туристите, които също така не пропускат възможността да си направят по някое селфи пред стотиците боклуци. Една от най-посещаваните творби е тази на статуята на Шридеви (Деви Шри) – богинята на плодородието, ориза и просперитета: полата ѝ е създадена от стотици опаковки за домакински принадлежности за еднократна употреба. До този момент експозицията е била видяна от над 400 души.

Богинята Шридеви.

По този начин природозащитниците апелират към своите съграждани и гостите на острова, че е крайно време да преосмислят навиците си и да кажат „не“ на торбичките и бутилките за еднократна употреба.