В България отново има бобри

След близо няколко десетилетия липса, сладките и чевръсти гризачи – бобрите – отново бяха забелязани из нашите земи. Ето за какво става дума:

 

Бобрите отново се завърнаха в България – след почти век и половина отсъствие – както гласи публикацията в научното списание Acta Zoologica Bulgarica, издание на Българската академия на науките (БАН).

За това се разбрало неотдавна, когато лесничеите от местността Ломовете, по поречието на Русенски Лом, получили сигнал за незаконна сеч. След като направили нужните снимки от местопрестъплението, те изпратили кадрите на Лесотехническия университет в София. Това, което ги озадачило, било, че дърветата са били отрязани конично: доста нетипично за някой дървосекач. От висшето учебно заведение ги уверили, че най-вероятно става дума за бобри. Затова скоро бил поставен и фотокапан, от чиито снимки ясно се вижда, че това наистина са въпросните гризачи.

Уловеният в кадър бобър.

Нека да припомним, че за завръщането на бобрите се заговори още преди години, след появата на техни белези по дървесината по поречието на няколко реки.

В интерес на истината в миналото бобрите (Castor) са били широко разпространени в татковината ни. Ала около началото на миналия век популацията им започнала силно да намалява. Някои от предполагаемите причини са незаконната и неконтролирана сеч и масовият лов за кожа и месо. Така че новината за тяхното завръщане е не само прекрасна, но и много добър знак!