Meta свали клип на британски рапър и разлая кучетата

Meta премахна видеоклип на британски рапър, след като бе сезирана от правоприлагащите органи.

 

 

 

Става дума за видеоклипа към песента „Secrets Not Safe“ на изпълнителя Chinx.

Той е в стил „дрил рап“, който има множество „адепти“ не само в британския рап, но и в руския, френския, дори балканския. Текстовете на песните му са с агресивни послания – най-често се пее за оръжия и побоища, тъй като много от рапърите са част от улични банди.

Chinx.

От Meta са свалили песента, аргументирайки се, че нейното съдържание нарушава правилата им – а именно „подбужда към насилие и увеличава риска от побоища между уличните банди“.

Малко след като видеоклипът е свален от социалните мрежи, рапърът обявява, че не нарушава никакви забрани. Появява се арбитър, който отсъжда, че песента не нарушава принципите на Meta и клипът отново е възстановен.

След малко повече от седмица чувствителното съдържание отново е премахнато, след като Meta за втори път получава сигнал от правоприлагащите органи.

Веднага се надигат критични гласове, които обявяват, че това е цензура.

Причината – правоприлагащите органи използват „Общите условия“ на платформите, за да определят дадено съдържание като „чувствително и нарушаващо правилата им“.

В същото време правилата на платформите могат да включват повече ограничения на съдържанието, отколкото законите в дадената страна и така потребителите могат да бъдат ограничени от държавни органи, но без да са санкционирани официално. Т.е. никой съд във Великобритания официално не е обявил, че песента на рапъра Chinx не трябва да се разпространява свободно в мрежите.

„Обикновено, когато правоприлагащите органи искат да премахнат дадено съдържание, те трябва първо да се обърнат към съда и да докажат, че съдържанието е незаконно“, обяснява Самир Джайн от „Центъра за демокрация и технологии“.

Той е загрижен, че правоприлагащите органи заобикалят правилата.

Ето защо Джайн препоръчва на екипа на Meta да бъде внимателен кога да се съобразява със сигналите на правоприлагащите органи.

От „Центъра за демокрация и технологии“ посочват, че потребителите на услугите на платформите също трябва да бъдат информирани, ако държавен орган е поискал тяхното съдържание да бъде премахнато от социалните мрежи. И трябва да са наясно как могат да обжалват даденото решение.

Кадър от „Secrets Not Safe“.

„Смятаме, че има реален риск пред свободата на изразяване, защото правителството може да използва нарушенията на „Общите условия“ само като претекст, с който да накара доставчиците да премахнат критики срещу правителството“ – посочва Джейн и уточнява:

„Доставчиците са в трудна позиция, когато към тях се обръщат правоприлагащи органи, които изискват информацията да бъде премахната и твърдят, че тя е незаконна“.

Кметът на Ню Йорк на среща с „дрил рапъри“.

В началото на годината кметът на Ню Йорк Ерик Адамс предложи музикални клипове в стил „дрил рап“ да бъдат премахнати от социалните мрежи. Малко по-късно той се отказа от предложението си, след като се срещна с няколко известни рап музиканти.