Маскне: как да се борим с кожните проблеми, причинени от защитните маски

Необходимостта да се носят защитни маски в жегата е истинско изпитание за кожата на лицето. Козметолозите вече кръстиха обривите и раздразненията, предизвикани от дългото носене на маска с термина „маскне”.

 

Разказваме ви как да избегнете тези неприятности и как да действате, ако кожата на лицето вече е дала негативна реакция на основното средство за персонална защита за 2020 година.

През лятото кожата е подложена на сериозен стрес, заради ултравиолетовите лъчи, сухият въздух, климатиците и повишената активност на мастните жлези. Сега към този списък се добави още фактор – носенето на защитни маски, които съдейки по всичко ще бъдат с нас за дълго.

Козметолозите вече определиха раздразненията, предизвикани от редовното използване на защитни средства за лицето като „маскне” (неологизъм, получен от обединяването на думите „маска” и „акне”). Заради триенето и високата влажност кожата под маската става по-уязвима от микробите и вирусите. Ако следвате стриктно препоръките на СЗО и не излизате от дома си без маска, вероятно вече сте успели да се сблъскате с неприятния страничен ефект на своята предпазливост – обриви, раздразнения и претривания в зоните на бузите, носа и брадичката. Впрочем, това далеч не е пълният списък на дерматологичните неприятности – дългото носене на маска в жегата може да предизвика и появата на херпес на устните.

Когато дишате в маската (особено в горещините) в продължение на няколко часа, вътре се създава т. нар. парников ефект,  на чийто фон се формира идеална среда за причинители на различни кожни заболявания, особено ако имате проблемна кожа. Всички тези неприятни прояви могат да се влошат от триенето на маската с кожата на лицето, което причинява раздразнение на мастните жлези и космените фоликули.

Но тъй като въпросът за използването на маската стои по-категорично от потенциалната вреда от нея, нека видим как да запазим кожата си здрава, без да пренебрегваме профилактичните мерки за безопасност.

 

Основните правила се свеждат до следното:

 

1. Като профилактика на възможните неприятни последици се препоръчва да сменяте маските колкото е възможно по-често, за да не се натрупват в тях микроби. Ако става дума за маски за еднократна употреба, сменяйте ги на всеки два часа. Ако използвате маска за многократна употреба, грижете се за тяхната хигиена и ги обработвайте след всяко носене (пране и гладене с гореща ютия) и не забравяйте, че дори тези маски не са вечни и имат нужда от смяна. Лекарите настояват, че трябва да се отнасяме към маските като към бельото си, тоест да спазваме чистотата и хигиената им на сто процента.

2. Дерматолозите считат маските от естествен памук за оптимален вариант, защото те позволяват на кожата да диша по някакъв начин. Докато ефектните на вид еластични дизайнерски маски от неопрен, едва ли ще бъдат хуманни към вашата кожа в жегите.

3. След използването на маската обтрийте лицето си с памучен тампон, напоен с хлорхексидин. Този разтвор не изсушава кожата и има антисептично действие.

4. Опростете процедурата за всекидневна грижа за кожата. Оставете само най-необходимото: максимално деликатно средство за измиване без сапун и меко овлажняващо средство без аромат. В случая работи правилото „колкото по-малко – толкова по-добре”.

5. Защитната маска засилва проникването на козметичните средства в кожата, което е още една добра причина да използвате по-малки количества. Ако предозирате кожата си с продукти, това ще повиши рискът от запушване на порите, което може да доведе до възникването на акне или пъпки.

6. Ако неприятните ефекти от носенето на маска са вече факт, третирайте ги като обичайните локални обриви. Нанесете салицилова или гликолова киселина върху засегнатите участъци или използвайте средства, съдържащи цинк и сяра, за локално въздействие върху отделните пъпки. Ако пораженията са по-големи, самолечението е неуместно – обърнете се за конкретни предписания към специалист.

7. Купете си козметични продукти, които се продават в аптеките. По правилото техните формули съдържат всичко необходимо за проблемна кожа, склонна към раздразнения и акне. Сред сигурните варианти са козметичните средства на брандове като Eucerin, Bioderma, La Roche-Posay.

8. През лятото кожата е склонна към дехидратиране. За да избегнете нарушаването на естествения й баланс е важно да укрепите нейната липидна бариера.Така кожата ще бъде по-малко възприемчива към външните дразнители. Използвайте хидратиращи текстури в ежедневната грижа. Хиалуроновата киселина, например, помага за привличане и задържане на влагата в кожата, като я прави по-неподатлива на триенето при допира с маската.

9. Средствата на основата на зелен чай са много подходящи за успокояване на раздразнената кожа. Той богат на антиоксиданти и защитава клетките от негативното въздействие на токсините.

10. Ако сваляйки маската откриете върху лицето си нещо като обрив, който ви се иска непрекъснато на чешете, вероятно сте се сблъскали с контактен дерматит. Той може да се развие от контакта с металните или гумените части на маската и някои видове синтетични материи: последните при пране могат да отделят формалдехид и оцветители, които силно стресират кожата. В случай, че имате такива симптоми няма как да минете без диагностика и лечение, назначено от дерматолог.