Световни звезди възроптаха – не искат песните им да се чуват на политически митинги

 Елтън Джон, Сия, Мик Джагър и много други известни музиканти изразиха огорчение, че им се нарушават авторските права, като без тяхно позволение песните им се пускат по време на различни партийни мероприятия в Съединените щати. Музикантите настояват партиите да им искат разрешение, а след това да използват песните им.

 

От организацията, защитаваща авторските права на музикантите, изпратиха отворено писмо до представителствата на Демократическата и Републиканската партия с искане те да спрат да използват песни за политически цели без знанието на изпълнителите, съобщава Variety.

„Фол Аут Бой“, „Грийн дей“, „Паник ет дъ Диско“, „Линкин Парк“.

Под писмото са се подписали десетки изпълнители и известни групи като „Ролинг Стоунс“, „Лорд“, „Аеросмит“, „Паник ет дъ Диско“, „Грийн дей“, „Фол Аут Бой“, „Пърл Джем“, Елтън Джон, Кийт Ричардс, Мик Джагър, Къртни Лав, Елвис Костело, Лайнъл Ричи и много други.

Освен това изпълнителите се възмущават, че не само им се нарушават авторските права, но им се приписват симпатии към определени партии, каквито те нямат.

„Използването на наша музика може да остави фалшиво впечатление във феновете ни, че ние харесваме конкретна партия, което често не отговаря на истината. Нарушаването на закона от страна на политическите партии принуждава дори и най-аполитичните изпълнители сред нас публично да вземат отношение и да се изкажат срещу използването на музиката им в предизборни кампании“, се казва още в писмото.

Музикантите подчертават, че техните фенове могат да бъдат смутени от факта, че музиката им се използва от конкретни политически сили и това може да навреди на имиджа им и което е още по-лошо – може да отнеме от силата на автентичното послание на създаденото от тях – да бъде мощен протестен глас срещу несправедливостите в живота.

„Ролинг Стоунс“.

„Въпросът за нарушаването на авторските права е бил повдиган и друг път, но тази година решихме да обединим повече музиканти  и така да алармираме за проблема“, обясняват от дружеството, защитаващо авторските права на музикантите. Те припомнят, че не за първи път от „Ролинг Стоунс“ настояват пред Доналд Тръмп да не използва техни песни в предизборната надпревара. По време на президентската кампания през 2016 г. Тръмп многократно озвучаваше митингите си с песни на „Ролинг Стоунс“ и най-вече с хита им „You Can’t Always Get What You Want“ („Невинаги може да получиш това, което искаш“). Ето защо предупреждават, че ако порочната практика продължи, те ще се обърнат към съда.

Том Пети.

Освен това и от семейството на починалия британски рок музикант Том Пети се изказаха критично срещу практиката на екипа на Тръмп да използва негови песни по време на предизборни срещи.

„Тръмп нямаше право да използва песента „I Won’t Back Down“ („Няма да отстъпя“) в предизборната си кампания. Том Пети нямаше да позволи това“ – споделя близък на певеца, починал през 2017 година.

„Линкин Парк“ също са възмутени от факта, че Тръмп използва техни песни по време на митинги и го заплашиха със съд. Те обявяват, че не одобряват политиката му и за това не желаят той да използва музиката им.

Към момента от представителствата на политическите партии няма конкретна реакция, но поетапно някои от песните престанаха да бъдат пускани по време на политическите срещи със симпатизанти. Такава съдба застигна и песента „In the End“ на „Линкин Парк“, престанала да озвучава предизборни мероприятия на Тръмп.