„Дайхман Бьорвика“ – новата впечатляваща библиотека на Осло

Неотдавна норвежката столица се сдоби с ново архитектурно бижу –  централната библиотека „Дайхман Бьорвика“ (Deichman Bjørvika), дело на архитектурните фирми Atelier Oslo и Lundhagem Architects. Разказваме ви с какво впечатлява новата постройка, намираща се точно срещу Оперния театър на града.

 

Всичко започва през 2009 г., когато двете фирми печелят архитектурния конкурс, а целта им е да създадат пространство, което не само да пробужда желание за четене, но и да разполага с всичко необходимо за една модерна библиотека. „Дайхман Бьорвика“, намираща се на улица Vestlys plass 1, е разположена на шест етажа (пет надземни и един подземен) и в нея се съхраняват около 450 хил. книги; освен това притежава собствен театър, студио за подкасти, детски кът, лаборатория, шивашко ателие, салон с музикални инструменти, ресторант и кафене с тераса.

Заради малката площ, определена за бъдещия строеж, на архитектите им се налага да вградят конзоли в самия дизайн на постройката: особено на първия и петия етаж. По този начин вторият се превръща в най-впечатляващата част от фасадата –  извисява се на 20 м над земята и от него се разкрива спираща дъха гледка към операта и фиордите на Осло.

Впрочем, името на библиотеката е съставено от немската фамилия Дайхман, (може да ви е позната от веригата магазини за обувки Deichmann) и Бьорвика – столичният квартал, където се намира новият културно-образователен център.

Интериорът е много добре осветен, благодарение на „слънчевите шахти“, през които влиза достатъчно естествена светлина. Те започват от всеки вход, продължават диагонално по сградата и завършват до самия покрив, който сякаш наподобява на фигурка от оригами. В допълнение архитектите решават фасадата на първия етаж да бъде изцяло транспарентна, за да влиза допълнителна дневна светлина. Останалите етажи са облицовани в редуващи се изолационни и стъклени панели: за енергийна ефективност и равномерно разпределяне на светлината. Библиотеката изобилства от открити пространства, чиито стени са боядисани в успокояващи неутрални тонове от интериорната компанията Scenario. А в краищата на всеки етаж са инсталирали специални панорамни прозорци, за да могат посетителите да се наслаждават на прекрасните гледки към града.

Апропо, сградата изпълнява функцията и на художествена галерия. Освен някои изложени скулптори на норвежкия художник Ларс Рамберг, американеца Мартин Пюрйър и шотландката Кейти Патерсън, е планирано през следващите 100 години ежегодно да се експонира писменият труд на по един знаменит писател. Очаква се броят на посетителите да достигне до 2 милиона за година.

 

Оттук можете да се разходите виртуално из библиотеката „Дайхман Бьорвика“ и да се насладите на архитектурния шедьовър – https://www.youtube.com/watch?v=jBbVS4ugKTU.