Lamborghini V12 Vision GT е скок в бъдещето

Automobili Lamborghini представиха най-новия си концептуален автомобил – V12 Vision Gran Turismo преди световните финали на сертифицираното от FIA първенство за Gran Turismo през 2019-а, което се провежда в Монте Карло, Монако. Машината е дизайнерска концепция, подчертаваща „забавлението от шофирането“ в цифровата среда на емблематичната състезателна игра Gran Turismo Sport за Sony PlayStation 4, която на практика е на разположение от пролетта на тази година.

 

Автомобилът се отличава с вълнуващ дизайн, произведен от Lamborghini Centro Stile в Sant’Agata Bolognese. Той е едноместен и във виртуалната си форма използва задвижването от Lamborghini Sián FKP 37.

Дизайнът се основава на историческата ДНК на Lamborghini, разширявайки потенциала на визията по много футуристичен начин. Фокусиран върху единичната централна линия, емблематичния силует на всички модели Lamborghini, автомобилът подчертава едноместното оформление създадено за състезателната игра, където пътник не е необходим. Иновативният цялостен дизайн на концептуалния проект е посветен на усъвършенстваната аеродинамика. Голямо крило, в което се намира подчертаната Y-задна светлина доминира в тази част на колата.

Всички елементи са проектирани като ефективни повърхности, обединяващи дизайн и скоростна аеродинамика. Основният корпус е откачен от калниците, а вдъхновената от шестоъгълника тема в страничните прозорци е взета от Lamborghini Marzal от 1968 година. V12 Vision GT използва типичния Lamborghini Y-подпис както за предните, така и за задните светлини.

Проектиран като почит към покойния Фердинанд Пиех – колата носи неговите инициали – електрифицираният хиперавтомобил може да удари 100 км/ч. за по-малко от 2.8 секунди, преди да достигне максимална скорост от 350 километра в час. Тази концепция от бъдещето изисква интериорен дизайн от филмите на Star Wars. Шофьорът влиза в кабината като пилот на реактивен изтребител. Основните устройства за управление са разположени във футуристичния волан и цялата информация за водача се проектира практически пред него.

V12 Vision GT е тласък за Lamborghini към бъдещите технологии и предизвикателство към дизайнерския талант, който на практика да визуализира този автомобил. Ще бъдат произведени само 63 бройки, като всяка от тях струва 3 млн. паунда (почти 3.9 млн. долара). Предвидимо, всички те бяха продадени преди официалното представяне на автомобила.