„Прекалено драматично“: какво мисли Елизабет ІІ за сериала „Корона“

На 15 ноември „Нетфликс” стартира четвъртия сезон на хитовия сериал „Корона“, посветен на годините на управление на британската кралица Елизабет ІІ (1926) и на многобройните членове на кралското семейство. Нека припомним за какво става дума в нашумелия сериал.

 

Що е то „Корона“ и за какво ще става дума в новия сезон

„Корона” е водещ проект на „Нетфликс”, за който компанията не жали средства – бюджетът на първите два сезона е бил около 140 милиона долара, което прави историческата продукция един от най-скъпите сериали. Обхваща управлението на Елизабет ІІ,  като започва със сватбата й (1947) с единбургския херцог Филип, когато на трона все още е баща й Джордж VІ (1895-1952), и стига до началото на ХХІ век.

Тъй като се проследява период от около 55 години, едни и същи герои се изпълняват от различни артисти. Например в ролята на Елизабет ІІ след втория сезон Клеър Фой (1984) е сменена от Оливия Колман (1974), носителка на „Оскар” 2019 за най-добра женска роля във „Фаворитката”, а Филип в началото го играе Матю Смит (1982), известен от британския научно-фантастичен сериал „Доктор Кой”, а по-късно – Тобайъс Мензис (1974), познат от „Игра на тронове”.

Сред изпълнителите в сериала се открояват имената на Хелена Бонам Картър (1966), с две номинации за „Оскар”; Джон Литгоу (1945), познат у нас главно от „На гости на третата планета”; Бен Даниелс (1964), играл в „Къща от карти” на „Нетфликс”; Джаред Харис (1961), познат от минисериала „Чернобил”; Чарлз Денс (1946), участвал в „Игра на тронове”; Джилиън Андерсън (1968), добре позната от „Досиетата Х”; Имелда Стонтън (1956), която познаваме от поредицата за „Хари Потър” и избрана да играе кралицата в последния, пети сезон на „Короната”.

Сценарият е дело на британския драматург Питър Морган (1963), нашумял у нас с „Бохемска рапсодия” (2018).

Не е тайна, че „Корона“ е едва ли не абонат на куп престижни награди: три „Златен глобус“, 39 номинации на прайм-таймовата „Еми“… Зрители и критици харесват сериала, понеже е прекрасно заснет – и като визия, и като естетика. Всеки кадър заслужава да бъде поставен в златна рамка на стената, а костюмите и декорите във всяка серия изглеждат така, сякаш за тях са платили не седем милиона долара, а цели двадесет.

Освен това проектът се развива във времето. Отначало просто се преразказваха събития от ранното царуване на кралицата и от британската история – което изглеждаше скучничко. Но през втория сезон жизнеописанието на членовете на кралското семейство започна да се превръща във фон за философски разсъждения. Например, през призмата на едно обикновено събитие – посещението в Бъкингамския дворец на Нийл Армстронг, наскоро върнал се от Луната, авторите размишляваха за кризата на средната възраст, за терзанията на амбициозния човек, заключил се доброволно в златна клетка, и за това, че чуждото яйце е винаги по-голямо.

Четвъртият сезон разглежда периода 1977-1990 година. Дългоочакваното запознанство на принц Чарлз, в изпълнение на Джош О’Конър (1990), с Даяна, изпълнявана от Ема Корин (1995) става още в първата серия. Тогава се появява и новият министър-председател на страната Маргарет Татчър – в ролята е Джилиън Андерсън. В този сезон зрителите ще видят също екранните въплъщения на принцовете Уилям и Хари, сватбата на Чарлз и Даяна, Фолклендската война , смъртта на Уолис Симпсън – вдовицата на отреклия се от престола Едуард VІІІ,  през 1986 година.

Доколко „Корона“ е исторически точен

Сериалът е доста хвален за достоверното представяне на историческите събития, но не липсват и критики, че историята е преднамерено изкривена в интерес на драматичното развитие на сюжета. Например: „удължен” е животът на придворния фотограф Стърлинг Хенри Наум (1906-1956) и на братовчеда на кралицата Уилям Глостърски (1941-1972); измислена е секретарката на Чърчил Венеция Скот и не отговаря на действителността, че смъртта й  под колелата на автобус заради прочутата лондонска мъгла е причината Чърчил да промени гледната си точка за смога през 1952 година. Истината е, че правителството започва да взима мерки за решаване на проблема поради високата смъртност на лондончани от заболявания на дихателните пътища.

В сериала се обръща голямо внимание на изневерите на принц Чарлз. Една от сериите представя романа му с руската балерина Галина Уланова (1909-1998). Великата балерина наистина е играла в Лондон, но няма никакви документални доказателства, дори слухове, за нейна връзка с принца. Също така Елизабет ІІ в сериала сякаш изпитва романтични чувства към лорд Порчестър (1924-2001) и едва не преминава границата на лекия флирт, което е още една измислица.

Може да се каже, че донякъде отговарят на истината фактите, че има кралско нареждане принцеса Маргарет да отложи новината за годежа си,  за да не засенчи „съобщението” за бременността на сестра си.

Реакцията на Елизабет ІІ и на други членове на кралската фамилия

Безспорно, сериалът е уникален, защото представлява най-мащабната филмова биография на жив човек и неговото обкръжение. Голяма част от него е отделена на дворцовите интриги и на личните беседи на членовете на кралското семейство. Въпреки че Елизабет ІІ и другите кралски лица са представени главно в положителна светлина, не липсват истории, за които техните герои не искат да си спомнят.

Според близки до кралското семейство Елизабет ІІ е гледала първия сезон на „Корона” почти веднага след премиерата му. Говори се, че са я убедили да го гледа принц Едуард и съпругата му Софи, които харесали филма. Говори се, че и тя харесала първата част, въпреки че се изказала за някои моменти, които коментирала като „прекалено драматични”.

Обаче продължението на сериала възмутило кралицата. Тя изказала съжаление във връзка с отношението, показано от авторите, на мъжа й Филип към принц Чарлз. Според сюжета Филип не изпитва никакви чувства към детето си, смятайки го за недостатъчно мъжествен. Някои източници обаче казват, че може би кралицата не е гледала втория сезон, а е слушала преразкази на хора от обкръжението й. За съпруга й също не е ясно дали е гледал  „Корона”. Според едни не го е гледал, според други – е гледал само някои серии, но се шегувал, че в действителност е доста по-красив.

По информация на някои медии голяма фенка на сериала била внучката на кралицата, принцесата на Йорк Юджийн (1990). Тя особено харесала музиката и сюжета и изпитвала гордост, гледайки филма.

А актрисата Оливия Колман твърди, че на една вечеря се видяла с принц Уилям. Той я попитал с какво се занимава в момента, а после бързо добавил, че знае. Тя радостно констатирала: „Значи гледате сериала?!” Ала той отговорил кратко и точно: „Не!”.