Коса на Бетовен се предлага на търг

Sotheby’s продава кичур от „гривата“ на гениалния музикант с любопитна история.

 

Аукционната къща Sotheby’s  предложи на търг „солиден кичур“ от косата на Лудвиг ван Бетовен, отрязан от самия него.  Немският композитор го връчил лично на свой приятел пианист през 1826-а.

Предварителната оценка на редкия лот е 15 хил. паунда, но по думите на шефа на департамента за книги и ръкописи на Sotheby’s – Саймън Магуайър, кичурът на Бетовен може да бъде придобит на по-висока цена. По думите на експерта интересът към лота, чиято автентичност е потвърдена,  вече е много голям. Още повече, че е свързан с любопитна  история.

Макгуайър припомня, че навремето австрийският пианист Антон Халъм поискал кичур от косата на Бетовен, за да направи запомнящ се подарък на своята съпруга. Но вместо коса на композитора, прислужницата по погрешка  му изпратила косми от коза, което вбесило австрийския музикант до крайна степен. Тогава Бетовен връчил на Халм завит в хартиен лист голям кичур коса, който отрязал от тила си, с думите че този път е истинска. По-късно Халм предал ценния дар на ученика си Юлиус Епщайн, професор по пиано във Виенската консерватория.

Аукционната къща Sotheby’s  и друг път е предлагала на търг коса на Бетовен, отрязана на смъртния му одър през 1827-а, както и коса на австрийския композитор и музикален виртуоз Волфганг Моцарт, и на полския композитор и пианист Фредерик Шопен.