Частни острови за 13 млн. долара

Два частни острова – Колумбия и Пий – на 30 мин. път с лодка от Манхатън, са предложени за продажба от брокера на луксозни имоти William Pitt Sotheby’s Realty. Продавачът е Ал Сатън – доктор по професия и писател по призвание, както и предприемач в областта на недвижимите имоти, актьор и продуцент.

Колумбия има богата история. Малкият къс земя срещу крайбрежието на Ню Рошел, щата Ню Йорк, няма точно определени размери заради драматичните промени на приливите и отливите, но се оценява на грубо четири декара. През по-голямата част от миналия век той, както и съседният – Пий (16 декара), е бил във владение на яхтения клуб Huguenot на Ню Рошел. През 40-е години на ХХ век клубното ръководство продава Колумбия на телевизионния канал CBS, който веднага издига телевизионна кула висока 122 метра върху бункер от 465 кв. метра. Там всеки ден работят пълноценни телевизионни екипи, както и няколко семейства. Идилията продължава до началото на 60-е години на миналия век когато малък самолет се блъска в кулата и я разрушава, а самият той се разбива. CBS продава острова на „радио и телевизионната двойка“ Пийтър Линд Хейс и Мери Хийли за почти 35 хил. щ. долара. След като плащат годишен данък за имота от 8600 долара обаче двамата решават да се отърват от него и го даряват на колежа на Ню Рошел.

http://cdn2.banker.bg/uploads/2019-06/297610/one_col_limit_mobile_27b00744-950c-4af1-b868-88199ce4ca65.jpg

Островът има док и вълнолом

Въпреки първоначалното намерение на колежа да използва острова за „център за изучаване на морските биологични видове“, то е изоставено и потъва в разруха. Ръководството на института го дава за безвъзмездно ползване на управителя, натоварен да го поддържа, защото няма пари да му плаща. Накрая, през 2005-а Колумбия е пуснат за продажба и през 2007-а Сътън го купува за 1 млн. щ. долара.

Любовта му към острова се ражда спонтанно. Сътън споделя, че макар и в руини, късчето земя е страхотно – небето, теченията, птиците…всичко“. Чувствата заглушават разума и единствената му мисъл е, че това е точното място за сливане на духа с тялото. А най-простият начин за постигане на това състояние е да наеме лодка за десет долара до там, да хвърли въдица във водата, да се наслаждава на небето и птиците.

S 250 7bacbff9 c133 476f b675 ab2767ee3204

Къщата генерира собствена електроенергия

Вместо това Сътън се впуска в продължила 11 години строителна дейност по проект на стойност 8 млн. щ. долара. Той превръща острова в обитаем и луксозен частен дом. Първо разчиства руините и боклуците от половинвековното забвение на мястото. След това започва да облагородява терена и изгражда с устойчиви на корозия материали къща с площ от грубо 520 км. м. с четири спални, две бани и професионално оборудвана кухня. Домът е защитен от урагани и от водните стихии с дебел 1.5 м и висок малко над 4 м вълнолом от бетон, автоматично затварящи се щори при бури и мощна изпомпваща система за сутерена на структурата. Макар че островът е само на няколко минути път от Ню Рошел, той е проектиран да се „оцелява със собствени сили“. В сутерена на постройката има дестилационно устройство за чиста вода; на покрива са монтирани слънчеви панели за електрозахранване; изкопана е септична яма, която се почиства от частна фирма и е изградена система за поливане.

Резултат с изображение за Island Columbia off the coast of New Rochelle for sale

Професионалната кухня в островния дом на Сътън

Преди пет години, когато проектът за Колумбия е навлязъл в осмата си година на реализация, за продажба е предложен и съседният остров Пий, на който има полуразрушен вълнолом и стара люлка. Сътън го купува за 500 хил. щ. долара, просто от съображения за сигурност – първо, за да няма враждебни съседи и второ – защото е ценен като природен резерват.

Днес Сътън е на 85 години, живее в Манхатън и никога не е ползвал островния си дом. Вместо това го е пуснал за продажба заедно с остров Пий за 13 млн. щ. долара. Сътън споделя, че заради възрастта си вече не е толкова амбициозен колкото е бил когато е купил Колумбия. Небостъргачите на Ню Йорк се виждат от острова и продавачът предполага, че имотът може да хареса на някой, който иска усамотение, но и луксозен живот. Потенциални кандидати биха могли да са видни спортни дейци, които да го управляват финансово.

http://cdn0.banker.bg/uploads/2019-06/297608/left_col_1f987829-55db-4bb5-b944-248082607109.jpg