Koenigsegg Jesko Absolut ще лети с над 500 километра в час

Преди около година Koenigsegg обяви планове за най-бързата версия на Jesko по време на представянето на стандартния модел на автомобилното изложение в Женева. Въпреки че форумът в Швейцария беше отменен за тази година, това не попречи попречи на шведския производител да задейства мощната си бомба, разкривайки подробности за невероятния Jesko Absolut.

 

Максимална скорост не се посочва, но компанията твърди, че това е най-бързият Koenigsegg досега, който ще остане крал на скоростта до края на времето. Колата наистина ще бъде невероятно бърза. Нейните „изключителни скорости“ ще надминат скоростта на всеки друг производствен автомобил преди него. Това означава, че ще върви по-бързо от 304.77 мили/ ч. (490 км/ч.), постигнато от Bugatti Chiron Super Sport+.

Сърцето и душата на Jesko Absolut са базирани на двойно турбо с 5.0-литров V8, произвеждащ 1280 конски сили и 1000 нютон метра въртящ момент, когато работи на редовен бензин. Превключвайки към E85 мощността ще нарастне до масивните 1600 к.с. и 1500 нютон метра въртящ момент, което е несравнимо с нищо до сега. Цялата тази мощност се насочва към пътя чрез деветстепенна автоматична трансмисия, която сменя предавките „за почти нула време от всяка предавка към която и да е друга предавка – независимо колко предавки са прескочени“.

За да направи Jesko Absolut възможно най-бърз по неповторим начин, Koenigsegg започна да работи по кокпита и постигна впечатляващо елегантно шаси, като намали коефициента на съпротивление до само 0.278. За да стигне до този резултат, в аеродинамичния анализ бяха инвестирани повече от 3000 часа работа, заедно с 5000+ часа изразходвани за проектиране и анализиране на автомобила. Имайте предвид, че това е на върха на работата, която компанията свърши за стандартния Jesko. Техническите спецификации са впечатляващи отвъд номерата, доставени от силовия агрегат и безумно бързите смени на предавките.

Цялата кола тежи само 1320 килограма (суха) благодарение на лека конструкция с монокок от въглеродни влакна и можете да свалите горната част и да я поставите отпред. Въпреки че е напълно чистокръвен хиперкар, от Koenigsegg твърдят,, че той може да бъде използван ежедневно, тъй като окачването може да бъде по-меко и адаптивно,което прави Jesko Absolut по-лесен за нормално шофиране.

Засега компанията Koenigsegg не обещава тестове с максимална скорост, затова пък споменава, че с радост ще „вземе короната“, в случай че се появи претендент.