Съботно-неделните предложения – Риби, миди, книги и още нещо

На 27 юни е световният ден на малките и средни предприятия, а освен това е и световен ден на риболова. Какъв по-добър повод за един ден да си създадете предприятие за рибни сандвичи?

 


1. Рибни сандвичи

Отивате на риболов, а после като типичен жител на рибарски квартал на Босфора, печете рибата на скара, поставяте я между продълговати питки с малко лук, маруля и домати и вече смятайте, че достойно сте отбелязали празниците. Може за десерт и да изгледате руската комедия „Особености на руския национален риболов“ на режисьорите на Александър Рогожкин и Ина Горлова.  Може и да подкрепите българското кино, като гледате детския филм „Лили Рибката“ на режисьора Ясен Григоров. Филмът е един от десетте, емблематични за изминалото десетилетие, които може да изгледате в пакет срещу 20 лева на сайта https://neterra.tv/plus/bgkino-part-two#.

2. Миди по бургашки

Регата в Бургаския залив.

Ако пък отскочите до Бургас, там са ви приготвили специална програма, защото градът е домакин на „Мидния уикенд“. Бургазлии са си извоювали това право, защото деликатесната черноморска мида е любим и традиционен продукт в местната кухня, известна със своите „луди миди“, „миди по моряшки“ и „миди по бургашки“. В събота от 10.30 часа до 15.00 часа посетителите на остров Анастасия ще имат възможност да опитат миди в тенекия, както и да научат интересни факти за вкусните морски създания. От 17.00 часа група „Ретро Бургас“ ще изнесе концерт на откритата сцена „Охлюва“,  а от 17.30 часа не пропускайте гонката в Бургаския залив, която е част от Регата „Черноморец Бургас 2020“ в детските и олимпийски класове.

От 18.30 часа Държавният куклен театър в Бургас ще представи „Полицаят Артър и неговият кон Хари“ в експозиционния център „Флора“. В неделята – на същото място и по същото време – бургаският куклен театър ще изнесе спектакъла „Мъничета“. Час по-късно щафетата в „Мидния уикенд“ ще поеме Бургаската опера с концерт „Наздравица“.

В културния център „Морско казино“ не пропускайте да разгледате изложбите „За – рибяващо. Най-красивите екзотични риби на планетата“ и „Snake house“ – изложба на отровни змии.

3. Литературни пътеки

Къщата на Елин Пелин в София.

Ако пък в деня, в който се отбелязват 170 години от рождението на Иван Вазов по стар стил – 27 юни – ви се иска да посветите деня си на по-интелектуални занимания и да не чакате 9 юли, когато е рождената му дата по нов стил, не пропускайте инициативата „Литературни пътеки“. Началото й е от 10.00 часа на ул. „Елин Пелин“ 1. Там ще ви очаква Зорница Христова, заедно с която ще може да се пошляете из улиците, на които са живели Валери Петров, Дора Габе и Елин Пелин. Ще минете по стъпките на сценаристите Братя Мормареви, на които най-вероятно в квартала са им викали така, както са по паспорт – Марко Стойчев и Мориц Йомтов. Те са автори на незабравимите игрални филми „С деца на море“ , „Войната на таралежите“, „Васко да Гама от село Рупча“ и много други. В разходката е включено и мястото, където последно е живял руският художник-илюстратор Вадим Лазаркевич. През 1920 г., когато е на 25 години, Лазаркевич идва в България и започва да работи в издателство „Хемус“ като илюстратор на списания и книги за деца и възрастни.

4. Базар на книгата

Другото ни предложение е свързано с книжното изложение на открито пред Националния дворец на културата. Това е традиционният „Пролетен базар на книгата“, който заради извънредното положение бе отложен. Очакват ви 110 български книгоиздатели и книготърговци. Изложбената площ надхвърля 1 000 кв.м. в 23 шатри. Издателите предлагат примамливи отстъпки. Пролетният базар на книгата ще се проведе при стриктно спазване на противоепидемиологичните мерки, уверяват организаторите от Асоциация „Българска книга”.

В събота работното време на базара е от 10.00 часа до 20.00 часа, а в неделя – от 10.00 часа до 19.00 часа.

5. Уикенд в Ягодово

Село Ягодово.

В село Ягодово, на 6 километра от Пловдив, в съботата може да присъствате на атрактивното „Петровско надиграване“ . По повод предстоящия празник на селото – Петровден (на 29 юни) местното читалище организира състезание между групи за народни танци от цялата страна. На следващия ден в селцето ще се проведе арт фест „Тайните на бабината ракла“, който няма конкурсен характер, но ще ви предложи не малко страсти и емоции. Неговата цел е да представи традиционните форми на фолклорното ни наследство – музика, танци, песни, обичаи и ритуали. Ще можете да присъствате на различни ателиета, на които ще ви представят древен обичай, или ще ви изиграят хоро, което е традиционно за определен край на страната.

Някога в селото са се отглеждали ягоди – оттам е дошло и името му. Но днес тази традиция е отмряла, което не значи, че няма да видите традиционно правене на сладко от ягоди, докато обикаляте из ателиетата. Местните отглеждат предимно моркови, зеле и тикви. В землището на селото се намира местността „Айгъра“, където има следи старо тракийско селище и могилен некропол от седем могили. Любопитна подробност е и че псалтирът на цар Иван Александър от 1337 г. е открит в село Ягодово, където местният свещеник служел по него до 1887 година. След това богослужебната книга била дадена да се съхранява в Националната библиотека „Св.св.Кирил и Методий“. На тръгване от селото запалете свещичка за здраве и благодарност в храма, известен сред местните като „новата църква“ – от тридесет години там гнездят двойка щъркели, прочути не само в Ягодово, но и в цялата пловдивска област.