Китайският кинопазар ще надмине американския през 2020-а и това е добра новина за Холивуд

Според експертните прогнози през 2020 г. Китай ще се превърне в най-големия световен пазар за разпространение на филми: приходите от продажбата на билети ще нараснат от 9.9 милрд.  долара през 2018-а  до 15.5 млрд. долара до 2023 г., според доклад на PwC. През първото тримесечие на 2018-а Китай за пръв път надмина Съединените щати по касови сборове.

Продажбите на билети за кино в САЩ забавят темпове поради пиратството и конкуренцията на Netflix и Hulu, но нарастващият апетит на Китай за кино помага за компенсирането на тази разлика. Сега Китай е вторият по големина филмов пазар в света след САЩ. Според местната дирекция за кинематография през 2018-а китайците са похарчили 8.9 млрд. долара за билети за кино, което е с 9 на сто повече в сравнение с 2017-а.

„Създателите на филми трябва да подхождат с отговорност към подготовката на сценариите, знаейки колко голям е китайският пазар, – казва Стенли Розен, професор по политически науки в Университета на Южна Калифорния. – Над 70% от касовите сборове на филмите постъпват от чужбина, а не от Северна Америка и повечето от тях са от Китай“.

При производството на филмите си  Холивуд обръща все по-голямо внимание на китайския пазар. Над една трета от най-касовите ленти в Китай през последните две години, са заснети в САЩ. Китай обаче иска собствените му филми да бъдат също толкова  успешни – както по финансови причини, така и от национална гордост.
През 2018-а конгломератът Dalian Wanda Group, който през 2012-а придоби американската верига от кинотеатри AMC, откри най-голямата киностудия в света, определена като „китайският отговор на Холивуд“. Но инвестицията все още не се е изплатила, а китайският филмов пазар продължава да се опитва да се конкурира с холивудското кинопроизводство.

Според „Файненшъл таймс“ през 2018-а печалбите на повечето водещи китайски киностудии са намалели. Тази тенденция доведе до рязко засилване на сътрудничеството между Холивуд и Китай през последните години. Между 1997-а и 2013-а Китай е помогнал за финансирането на едва дузина от 100-те най-добри  филми в света за съответната година, по данни на New York Times. Но през последните пет години тази цифра е нараснала до 41 киноленти.

Китайският технологичен гигант Alibaba е инвестирал и популяризирал франчайз филмите на „Мисията невъзможна – „Последици“ и „Престъпна нация“. Китайското филмово студио Bona Film Group финансира лентата „Имало едно време… в Холивуд“, въпреки че тя така и не се появи на китайските киноекрани. Според медийни източници това се дължи на дъщерята на Брус Лий, която останала недоволна от образа на баща си в новото произведение на Тарантино, и сезирала местната Комисия по цензурата, която разрешава наемането на чуждестранни филми.

Това не е първата подобна ситуация с филм на Тарантино в Китай. През 2012-а  „Джанго без окови“ бе планиран за широко разпространение, но буквално няколко часа преди премиерата, киносалоните започнаха да се отказват от филма.
Източници твърдят, че причина за това е мнението на един от членовете на Комунистическата партия, който бил недоволен от големия брой сцени на насилие във филма. Лентата за китайския пазар бе преработена след седмица, но това не помогна на касовите сборове, а заинтересованите зрители успяха да гледат оригиналния вариант на пиратски ресурси.
„Китай иска да стане най-големият кинопазар в света възможно най-бързо, – твърди Стенли Розен. – И Холивуд му е абсолютно необходим за постигането на тази цел.“