Как Карма Луна изгря от Belana в Белово?

Луната е силно поетично вдъхновение. Веднага се сещаме за „Лунната соната“ на Бетовен. В края на седмицата (на 25 юни) художничката Ина Дамянова откри изложбата „Лунни състояния“ в галерия „Ракурси“, в която сравни любовната си тъга и радост с различни „преживявания“ на спътника на Земята . Ето пет състояния на Луната, открити от Ина Дамянова.

 

Ина Дамянова като лунен дизайнер

Ина Дамянова.

Ина Дамянова е завършила Арт колеж в София през 1991 г., департамент „Приложни изкуства“, специалност „Дизайн“. Нейни произведения са част от колекцията на Арт център Уго Вутен в Белгия, от частни колекции в България, Франция, Германия, Австрия и Испания. Носител е на немската награда „Дизайнер на годината“ за 2019 на DIBLA Design Awards Nomination.

За „Лунни състояния“ използва рециклирани материали, най-вече от завода за целулоза Belana в Белово, които смесва с бетон и акрилни бои. От години създава изкуство с преработени вече излишни материали, тъй като това ѝ дава усещане за магическо ново начало.

Карма Луна  

Ина Дамянова, Карма Луна.

Ина Дамянова признава, че в изкуството си винаги изхожда от личната си история. Така споделя вибрациите на душата си с тези на публиката. За да изостри сетивата, по време на изложбата използва специален звуков и светлинен фон. Карма Луната е състоянието, в което си дава сметка, че ѝ трябва време, за да се срещне с всичките си страхове, болка от спомени за загубени хора и важни неща. Трябва ѝ смелост да приеме всички тези чувства и да си ги признае с цялата им мистика и усещане за съдбовност, за да стигне до осъзнатото желание да се освободи от тези емоции на свобода и да се сбогува с тях.

Обгорената Луна

Ина Дамянова, Обгорена Луна.

Обгорената Луна отразява преминаването ѝ през огъня на любовта и всичко онова, което тя носи в себе си – противоречия, търсене, търпение и нетърпение, граници и баланси между светлината и тъмнината, между черното и бялото, между мъжкото и женското, между Ин и Ян.

Отчуждената Луна

Ина Дамянова, Отчуждена Луна.

След фазата на „Обгорената Луна“ следва състоянието на „Отчуждената Луна“ – това е времето, когато авторката открива, че именно в противопоставянето между мъжкото и женското, между черното и бялото се крие тайната за пътя към изграждането на хармонията и истината.

Преродената Луна

Ина Дамянова, Преродена Луна.

„Преродената Луна“ е състоянието, което в момента най-добре описва Ина Дамянова – тя споделя, че се намира в много красив и смислен етап от живота си, когато за нея е особено важно да чувства хармоничност на всички възможни нива.

Луната мечта

Ина Дамянова, Луната мечта.

Луната мечта е универсалното състояние, при което всяка жена си мечтае да срещне приятел – спътник и съпричастник. Такъв, който да приема променливите ѝ женски състояния, харесвайки ги като постоянното лунно преливане от светло в тъмно.