Какво ще се случи с диаманта „Кохинор“?

След погребението на британската кралица Елизабет Втора, съдбата на прекрасния диамант, оценяван на близо 591 млн. долара, става все по-сложна и неясна.

 

Диамантът „Кохинор“, който краси короната на британския монарх вече няколко столетия, последно бе видян по време на погребението на кралица Елизабет Втора. Наред с това е планирано скъпоценният камък отново да бъде видян. Този път по време на коронацията на новия английски монарх – крал Чарлз III, която е предвидена за 2023 година.

Британската корона с диаманта „Кохинор“, поставена върху ковчега на Елизабет Втора.

Макар „Кохинор“ да е считан за един от символите на някогашната Британската империя, след кончината на Елизабет Втора, старите му собственици започнаха да си искат прекрасния брилянт обратно. Макар „Кохинор“ да е принадлежал и на Персия, и на Афганистан, Индия проявява най-много претенции.

Коронацията на Елизабет Втора.

Затова не е чудно, че откакто кралицата почина на 8-ми септември, потребителите на социални мрежи в Индия започнаха все по-упорито да настояват за връщането на прочутия скъпоценен камък. Техният сънародник Венкатеш Шукла даже стартира и петиция, целяща да събере поне 1 млн. подписа в Linkedin, напомняйки на Обединеното кралство да върне това, което принадлежи на страната им, но до момента има едва 7000 подписа.

Петицията.

Интересна е съдбата на диаманта „Кохинор“, имайки се предвид, че е сред най-прокълнатите бижута в света, както вече писахме. Но по всичко изглежда, че искането на индийците може и най-накрая да бъде изпълнено. През  последните десетилетия Великобритания е не само разтърсвана от вътрешни, но и от международни конфликти. Част от тях са свързани с тъмното и зловещо имперско и колониално минало на Британските острови.