Най-прокълнатите бижута в света

Предполага се, че скъпоценните укрешения трябва да омагьосват, заслепяват и радват хората. Обикновено така и става, но някои от тях са толкова опасни, колкото и прекрасни. Хорски приказки или истински проклятия? Кои са най-урочасаните бижута и каква историята се крие зад тях?

 

1. Диамантът „Кохинор“

Историята на най-известния брилянт, който никога не е бил продаван за пари, започва с откриването му преди  н. е. в Индия, превръщайки се след това в разменна монета между Индия и Персия. Диамантът получава името си чак през XVIII век от персийския шах Надер, който бил толкова запленен от красотата му, че го нарекал „Кох-и-нур!“ (планина от светлина). Легендата разказва, че „този, който притежава диаманта ще владее света, но и всичките му нещастия ще го сполетят“.  През вековете много от убийствата и злополуките, които връхлитали притежателите му, били приписвани на проклятието, което обгръщало скъпоценния камък.
След включването на всички индийски територии в състава на Британската империя и потушаването на индийското въстание от 1857-а, „Кохинор“ става собственост на кралица Виктория. Когато по-късно в Лондон се опитали после да разрежат украшението на три части, то променило цвета си и станало черно. Бижутерът се самоубил от страх, а на сутринта брилянтът възвърнал цвят. След тези събития се заговорило,  че всеки мъжки наследник на короната, който носи скъпоценния камък със себе си, ще изгуби трона. В наши дни диамантът „Кохинор“ се е превърнал в неизменна част и гордо украшение на британската корона.

2. Лилавият сапфир от Делхи

Скъпоценният камък бил откраднат от храма на Индра, индийския бог на войната и бурите в Каунпор по време на местния бунт през 1857 година. Впоследствие сапфирът се озовал в ръцете на писателя Едуард Херън-Алън, чиито беди тепърва започвали. Англичанинът забелязъл, че откакто притежава красивата вещ, непрекъснато го сполитат нещастия. Затова побързал да го подари на своя приятелка, с надеждата да се отърве от несгодите и бедите. Радостта му, обаче,  била временна, защото след като се разболяла от ларингит, приятелката му (прочута оперна певица) му върнала злокобния дар. Отчаяният Херън-Алън го хвърлил в един лондонски канал, но след месеци лилавият сапфир от Делхи мистериозно се завърнал при предишния си собственик. След тази случка скъпоценният камък бил заключен в семейния банков трезор и три години след смъртта на Едуард Херън-Алън бил дарен на един местен музей. Впрочем сапфирът не бил никакъв сапфир, а аметист, но името му се утвърдило през годините.

3. Джобният часовник на Patek Philippe

Уникалният джобен часовник със сложен механизъм бил направен по поръчка за американския бизнесмен Хенри Грейвс през 1925-а.  Часовникът разполага с всякакви функции и възможности: показва с точност всичките часове, месеци, години и фази на луната; притежава аларма, хронометър и други екстри. Но веднага след като бизнесменът го взел, започнали да му се случват ужасни неща: най-добрият му приятел починал, синът му загинал при автомобилна злополука месец след това и така над часовника се спуснала злокобна слава. След смъртта на Грейвс през 1953-а,  семейната ценност преминала през ръцете на много  поколения, но без повече инциденти.
Четиредесет и шест години по-късно катарският принц Сауд бин Мохамед Ал Тани го купува на търг. Но прокобата се задейства отново. През 2012 г. Върховният съд в Лондон замразява част от активите на благородника в правен спор с аукционните къщи за милиони паунди в неплатени фактури. Предполага се, че именно за да изплати дълговете си, Сауд бин Мохамед е дал часовника на международната аукционна къща „Сотбис“, която да го продаде отново на търг. Случайно или не Сауд бин Мохамед Ал Тани починал внезапно на 48-годишна възраст, 48 часа преди наддаването.

4. „Черният Орлов“

Познатият още и като „Окото на Брахма “ диамант фактически е едното откраднато око на статуята на индийския бог в Пондичери. Смята се, че именно този осквернителен акт е урочасал скъпоценния камък, който започнал да носи ужасна смърт на собствениците си. През 1932-а,  когато Дж.У.Парис пренасял съкровището от Индия в САЩ ,скочил от най-високата сграда в Ню Йорк и умрял още същата година. Следващите му притежателки били руските благороднички Надежда Вегина-Орлова (чието име носи диаманта) и Леонилла Голицина-Баратинская, които починали една след друга с разлика от няколко месеца, скачайки от високи сгради в Рим през 1947-а. За да спре зловещата убийствена поредица, черният диамант бил разрязан на три еднакви части. С това проклятието очевидно било снето, защото новият му собственик от 2004 г. Денис Петимезас се радва на добро здраве.

5. Безнадеждният диамант „Хоуп“

Най-известното бижу в света сменяло собствениците си като носни кърпички в продължение на 4 века, сеейки смърт и нещастие. И той като своите събратя бил откраднат от Индия, където според мълвата, също служел за трето око на статуя, но на богинята на смъртта и разрушението Кали. Френският пътешественик и търговец Жан-Батист Таверние го пренесъл в Европа през 1668 г. и го продал на крал Луи XIV. Години след това Луи XVI го подарил на съпругата си Мария-Антоанета. Така било поставено началото на първата вълна от верижни бедствия: във Франция избухнала чумна епидемия, Жан-Батист бил разкъсан от кучета, крал Луи XIV си навехнал крака, получил гангрена и умрял, а Луи XVI и Мария-Антоанета били обезглавени. Следващите жертви на прокобата умирали пребивани до смърт, самоубивали се, били пробождани с нож и загивали в катастрофи с карети. Следите на скъпоценния камък се загубили за няколко години, преди да се появи отново в Англия, където бил наречен на името на новия му собственик – лондонския банкер Хенри Хоуп.
През 1911-а бил закупен от госпожа Евелин Маклин и проклятието започнало да взима новите си жертви: синът ѝ загинал в автомобилна катастрофа, дъщеря ѝ умряла от свръхдоза, а съпругът ѝ я напуснал заради друга жена. След смъртта на Евелин Маклин брилянтът „Хоуп“ бил продаден през 1949-а за 176 хил. долара на бижутера Хари Уинстън, който на свой ред го дарява на Смитсоновия музей във Вашингтон. Смята се, че с това проклятието най-после било окончателно развалено.