Какво е „лоша” енергия и как да се отървем от нея

Понятието лоша, негативна енергия най-често се асоциира с езотериката и екстрасенството, но този термин съществува и в психологията. Какво казват специалистите за същността на това явление?

 

Лошата енергия може да се появи у всеки човек, и най-често тя е свързана с житейски неуредици или проблеми в деловата сфера. Уволнение от работа, скарване с половинката, лошо поведение на детето – в такива моменти, понякога без сам да го осъзнава, човек започва да проектира изблик на негативна реакция върху близкото си обкръжение (а понякога и върху по-далечното).

Например, ни в клин, ни в ръкав, ви нагрубяват в магазина, отговарят ви грубо по телефона, отказват ви помощ, без да ви обяснят причината… Сякаш, обичайните ви действия, които във всекидневието не би трябвало до предизвикат негативна реакция, изведнъж са се превърнали в ябълката на раздора.

Нещо повече, самите вие не рядко излъчвате негативна енергия, провокирана от отрицателни събития в живота ви, по известна само на вас причина. Помнете, че вашият опонент може би е съвсем неподготвен за вашата атака и срещата му с негативния поток може да го изкара от релси. Освен това лошата енергия, концентрирана вътре във вас, ще трови най-вече вашия собствен живот, затова се постарайте да я изхвърлите, заменяйки я с хубави спомени, положителни емоции, мечти. Полезни биха били и следните  стъпки:

  • Изпълнете няколко дихателни техники – това ще успокои съзнанието ви и ще ви даде възможност да мислите ясно
  • Помислете за хубавите неща във вашия живот, изтласквайки натрупания негатив на собствените си мисли
  • Научете се да сте съпричастни, защото това е главният инструмент в борбата с лошата енергия ( както със своята собствена, така и с енергията на околните)
  • Опитайте се да разберете каква е причината за вашия негатив и го разгледайте детайлно – разбирането на собствените ви проблеми ще ви помогне да възприемете правилно собственото си самосъзнание и няма да ви позволи да се поддадете на влиянието на лошата енергия.

Впрочем, наоколо винаги ще се намерят токсични хора, комуникацията с които не носи нито удоволствие, нито ползи, но страхът да промените обичайния си ритъм на живот ви принуждава с години да живеете и да общувате с хора, чиято енергия не само ви „притиска” психологически, но и влияе пагубно на самооценката ви, на вашето самосъзнание, принуждавайки ви да изпитвате стрес. По правило това са хора, които:

  • Винаги са недоволни от всичко
  • През цялото време се оплакват и се самосъжаляват
  • Обичат да правят проблеми
  • Гледат песимистично на живота
  • Нарушават личните ви граници

Сблъсквайки се с такива хора е важно да разберете, с какво е свързано тяхното поведение – дали човекът говори и постъпва така винаги, или става дума за последици от негативни ситуации, предизвикани от обида, скарване, конфликт, лоша новина. Важно е да проследите тези потоци насочени към вас, и, ако вашият опонент влиза в първата категория, да спрете да общувате с него. Разбирането и своевременното разпознаване лошата енергия ви дава възможност да се предпазите от негативното й влияние и разрушителните емоции.

Но не винаги можете да зачеркнете токсичните хора от живота си, затова си струва да се научите как да отразявате правилно атаките на негативната енергия  – най-мощното оръжие е съпричастността. Ако сте се оказали в ролята на жертвата, постарайте се веднага да „грабнете” негативния поток и да блокирате разпространението на емоции като съпреживявате с източника му. Тази схема няма да позволи да се разстроите или да реагирате остро на негатива, образувайки защитно поле. Освен това е много важно да проработите собственото си „Аз” – ако имате здрава себеоценка, чуждото непоискано мнение, грубиянското отношение или нерационалната критика, няма да ви обидят или разстроят.

Колкото по-твърдо строите на краката си по въпроса за собствената си значимост, толкова по-трудно ще бъде да ви изведат от емоционално равновесие, дори ако срещу вас стои човек с тежка енергетика.

Поддържайки вътрешната увереност в себе си, хармония със своите чувства, както и състрадание към чуждите изблици на негатив, вие ще се предпазите от емоции със знак минус и ще се научите да не реагирате на чуждите агресивни атаки. Това, разбира се, не може да се научи отведнъж, най-важното е редовното практикуване, което скоро ще даде резултати и ще ви позволи изцяло да се изолирате от лошата енергия.