Как се става оперна дива под звездата на рожденичката Еда Мозер

Еда Мозер – германската оперна звезда празнува на 27 октомври 82-рия си рожден ден. Сбогува се със сцената преди 24 години, но гласът й все още се рее някъде в Космоса. Вече отвъд Слънчевата система – след като през 1977 г. от Кейп Канаверал, щата Флорида, излетя „Вояджър“ 2 с неин запис на арията на Царицата на нощта от „Вълшебната флейта“ на Моцарт.

 

Еда Мозер.

Изборът неслучайно пада върху Еда Мозер, тъй като в образа на Царицата на нощта тя триумфира по световните сцени цели 14 години. В същото време категорично отказва критици и публика да я отъждествяват с образа от Моцартовата опера и препоръчва на почитателите си да я възприемат като Царица на светлината. Добавя обаче, че политиците са Царици на нощта, тъй като имат една единствена цел, заради която мачкат наред и това е тоталната власт. Странно е, че Еда Мозер прави този коментар – всеизвестен е фактът, че тя е много добра приятелка на покойния вече канцлер Хелмут Кол. Но оперните диви могат да си позволят подобни изказвания– на тях им идва отвътре и не са им нужни указания от типа „Десет стъпки, за да станем невероятна оперна дива“, които разказват меломани – зевзеци. Тук ще си позволим да ги изброим, защото Еда Мозер има чувство за хумор, което си личи и от автобиографичната й книга Ersungenes Gluck („Изпяно щастие“), и ще ги оцени.

 

Стъпка № 1 – За предпочитане е да можете да пеете.

Аида Гарифулина.

Като за начало е добре да можете да пеете. Да кажем, като Аида Гарифулина, която пя на церемонията по откриването на Мондиал 2018 г. заедно с британския певец Роби Уилямс. В записа по-долу може да я чуете да изпълнява арията Je veux vivre („Искам да живея“) от операта „Ромео и Жулиета“ на Шарл Гуно.

https://www.youtube.com/watch?v=KITjcsxywf4&list=PLRzlTU9BN2udCpqRvLbQ3bFfj8UwLtjZP&index=7&t=0s  

Стъпка № 2 – Създайте си специален хранителен режим ала оперна дива.

Мария Калас показва как си приготвя закуската.

Това на първо място означава да пиете кафето си с мляко, като го разбърквате обратно на часовниковата стрелка. И сутрин задължително да изяждате две шепи сушени сини сливи, а в дните, когато репетирате Шуман – по три.

 

Стъпка № 3 – Имайте свое любимо парче и се усъвършенствайте в изпълнението му – с повод и без повод.

Диана Дамрау също става известна като Царицата на нощта във „Вълшебната флейта“.

Защо това да не е арията на Кралицата на нощта от „Вълшебната флейта“? Вашите колеги, а и спътници в метрото биха го оценили, особено ако запеете във вагончето, след като сте го хванали в 7.00 часа сутринта на път за сутрешната си тренировка във фитнеса.

 

Стъпка № 4 – Направете си гардероб „убиец“.

Рене Флеминг.

Истинската оперна дива има рокля за всеки повод както за сцената, така и извън нея. Рене Флеминг – „златният глас“ на Америка, чиято звезда изгрява като Графинята в „Сватбата на Фигаро“ на Моцарт и която е сред най-успешните оперни певици днес на официални церемонии извън сцената носи само рокли на Джон Галиано, Карл Лагерфелд, Оскар де ла Рента и Вивиен Уестууд. В същото време казва, че единствено на сцената е интригуваща и екзотична, а в живота била доста скучна…

 

Стъпка № 5 – Вдигнете скандал на публично място.

Веднъж оперна примадона изляла кофа с вода на главата на улични музиканти, които пеели под прозорците на Кралската опера, по-известна като „Ковънт Гардън“. Те свирели, а тя се опитвала да репетира. Никой от тях обаче не посмял да се оплаче – когато имате божествен глас, можете да си позволите всичко.

 

Стъпка № 6 – Дръжте се скандално и на сцената.

Анджела Георгиу и Роберто Аланя.

И мъжете – оперни изпълнители могат да се държат като диви! Френско-сицилианският тенор Роберто Аланя един ден просто напуснал сцената, защото му се сторило, че публиката не го посреща особено ентусиазирано. Но може би вялите слушатели са имали своите основания – след като бившата съпруга на Аланя – румънската оперна звезда Анджела Георгиу публично обяви, че, докато са живели заедно, често се държал агресивно с нея в присъствието и на нейното, и на неговото семейство. Сестрата на Аланя и негов личен агент коментира думите на Георгиу лаконично: „Нямаме време за идиотщини като тази“.

 

Стъпка № 7 – Имайте странни изисквания.

Джеси Норман.

Американската оперна певица – драматичното сопрано Джеси Норман (1945-2019) е известна със списъка си с изисквания, които представяла, всеки път, когато я канели да гостува на някоя сцена. Сред тях фигурирал и „стабилен стол“, което не било изненадващо при нейната масивна фигура при ръст от 185 сантиметра.

Катлин Батъл.

А американското сопрано Катлин Батъл, носителка на пет награди „Грами“, излязла на сцената в Сан Франциско на премиерен спектакъл, в който всички музиканти от оркестъра носели тениски с надпис „Аз преживях битката“ . В случая става дума за игра на думи, тъй като фамилията „Батъл“ се изписва като английската дума „битка“. Разбира се, каквито и изисквания да е имала Катлин Батъл, те едва ли са сравними с тези на Луиджи Маркези – един от последните известни певци-кастрати от края на XVIII и началото на XIX век. Той държал да излиза на сцената на кон, с шлем – независимо от ролята и решенията на тогавашните режисьори.

 

Стъпка № 8 – Изберете си достоен „съперник“.

Рената Тебалди и Мария Калас.

Дали се случва естествено или за това са виновни оперните критици, подхранващи съперничество между големите таланти, но почти всеки голям оперен изпълнител си има сериозен конкурент, с когото нерядко е в открита вражда. Всеизвестна е случката от 1727 г., когато сопраните Фаустина Бордони и Франческа Куцони се сбили на сцената по време на съвместно изпълнение. През 1956 г. в интервю за списание „Тайм“, за което се снима на корицата, Мария Калас казва, че нейният глас е шампанско в сравнение с този на италианското сопрано Рената Тебалди, който по думите й бил ала „Кока-кола“.

 

Стъпка № 9 – Влюбвайте се често и драматично.

Анна Нетребко и Ервин Шрот.

Животът е също толкова драматичен, колкото и операта и заради това всяка дива търси силни чувства. Такава е любовта между руската оперна звезда Анна Нетребко и уругвайския баритон Ервин Шрот, с когото се разделят след бурна 6-годишна връзка. Такава е и между вече споменатите Роберто Аланя и Анджела Георгиу, както и между американската оперна дива Айлин Перес и един от най-добрите американски оперни тенори Стивън Костело. И не забравяйте – докато сте щастливи и влюбени, правете си снимки – от това става страхотен маркетингов пиар.

 

Стъпка № 10 – Вярвайте в себе си, каквото и да ви казват.

Мерил Стрийп в ролята на Флорънс Фостър Дженкинс.

Ако искате да бъдете като оперна дива, трябва да вярвате в себе си. И да се абстрахирате от всичко останало – като американската светска звезда – Флорънс Фостър Дженкинс. Тя била милионерка и мечтаела да бъде оперна певица. Вярно – подигравали й се, че пее неритмично, че няма височини и че изобщо няма гласови данни, но тя не се отказвала. Стигнала дори до „Карнеги хол“ в Ню Йорк, където през 1944 г. пяла пред 3000 души публика. През 2016 г. бе създаден филм по историята й с Мерил Стрийп в главната роля, а през 2019 г. в Пловдивския драматичен театър режисьорът Стайко Мурджев постави спектакъла „Слава! Истинската история на Флорънс Фостър Дженкинс“ по пиесата на Питър Куилтър.

https://www.youtube.com/watch?v=ZFJiczQZwhY

Тъй като едва ли ще имате възможност да гледате спектакъла тези дни, просто си пуснете изпълнението на Еда Мозер, което звучи в Космоса, за да се въодушевите трансгалактически!