Как Ринго Стар отпразнува 80 години

Известният барабанист на „Бийтълс” Ринго Стар отпразнува 80-годишния си рожден ден с концерт в „Ютюб”.

 

 

Причината да не може да отбележи празника, както го е правил в предишни години – с парти в сградата на „Capitol Records” в Холивуд, са строгите противоепидемиологични мерки заради коронавируса.

https://www.youtube.com/watch?v=7YjPfyflyvQ

Но това не попречи по време на излъчването на концерта да се подкрепят благотворителните каузи на четири организации като Black Lives Matter Global Network, David Lynch Foundation, MusiCares и WaterAid.

Ринго Стар в студиото си, от което се включва в празничния концерт.

В рамките на онлайн концерта Ринго Стар отбеляза колко сериозно влияние е оказала така наречената черна музика върху звученето на „Бийтълс”.

„Ние обичахме да слушаме Рей Чарлс, Литъл Ричард, Стиви Уондър, Розета Тарп, която имах щастието да гледам на живо, Били Екстийн. Списъкът може да продължи с още много имена. Не мога да не обърна внимание на този факт – защото в този момент най-ценното, което можем да направим, е да не допускаме несправедливо отношение спрямо афроамериканците” – подчерта Ринго Стар.

Концертът бе прекъсван с архивни кадри, динамични изпълнения на „Helter Skelter” – песента, оказала сериозно влияние върху хеви метъла, специален поздрав за рожденика от Пол Макартни.

Ринго Стар бе поздравен и от китариста Джо Уалш, от рок изпълнителя Гари Кларк, от певицата Шерил Кроу, от барабанистката Шейла Е., от рок музиканта Дейв Грол и от певеца Бен Харпър. Всички те изпълниха кавъри на „Бийтълс” – някои от тях, изпълнени по време на концерти, други – специално записани от домовете им.

Концертните изпълнения бяха на запис от турнето на All-Starr Band – група, с постоянно променящ се състав, но организирана именно от Ринго Стар.

.Ринго Стар пред статуя „Мир и любов“, която е поставена по негова идея в „Бевърли Хилс“.

В празничния концерт, продължил повече от час, веднага стана видим основният талант на Ринго Стар. Той винаги е бил свързващото звено и трезвата, помирителна сила както в рамките на „Бийтълс”, така и в музикалната общност. Неговият девиз „Мир и любов“, многократно повторен по време на концерта, може и да звучи наивно през 2020 г., но нагледно бе демонстриран от музикантите, включили се да поздравят Ринго, без значение, че свирят в различни стилове и са от различни поколения.

Барабанистът на „Бийтълс” – Ричард Старки е роден в Ливърпул на 7 юли 1940 година. Родителите му се развеждат, когато е на три години. През 1953 г. майка му Елси Глив се омъжва за втори път. Доведеният баща запалва Ричард по музиката, като му подарява първите барабани. Като тийнейджър Ричард сформира групата „Eddie Clayton Skiffle Group”. Покрай свиренето си в нея се появява и псевдонимът му – Ринго Стар, който се дължи на страстта му да носи пръстени. Един от тях, години по-късно, е продаден на аукцион за 28 000 долара. С момчетата от „Бийтълс” Ринго се запознава през октомври 1960 г. в Хамбург, но става техен барабанист две години по-късно, когато заменя Пийт Бест. Феновете го приемат хладно. На първия концерт с „Бийтълс” в клуба „Cavern” в Ливърпул разгневените фенове скандирали: „Пийт завинаги! Ринго никога!” Те спукали гумите на колата на мениджъра на групата – Брайън Епщайн, а Джордж Харисън напуснал сцената с насинено око. При първия студиен запис продуцентът Джордж Мартин не бил доволен от Ринго Стар и го заменил с „петия Бийтълс” – Анди Уайт. Но това било само за песента „Love Me Do” и Ринго Стар продължава с групата.

Джон Ленън и Ринго Стар.

„Няма Ринго – няма „Бийтълс” – пишат музикалните критици в най-силните години на ливърпулската четворка. Твърди се обаче, че в едно интервю Джон Ленън се възмущавал как може да обявяват Ринго Стар за най-добрия барабанист в света, след като той дори не е най-добрият барабанист на „Бийтълс”!

Така или иначе твърденията се появяват след смъртта на Джон Ленън и няма как да се потвърдят. Истината е, че Ринго Стар се отличава с трудолюбието си. Заради него Пол Макартни казва, че барабанистът е най-железният в групата. Ринго изпълнява и някои от вокалите в песните – като в „Yellow Submarine” („Жълтата подводница”) – 13-ият сингъл на групата, задържал се 13 седмици в британските класации, в „With a Little Help From My Friends” („С малко помощ от моите приятели”) и в още девет песни: „Boys”, „I Wanna Be Your Man”, „Matchbox”, „Honey Don’t, Act Naturally”, „What Goes On”, „Don’t Pass Me By”, „Good Night”, „Octopus’s Garden”. През 1968 г. по време на записа на албума „The White Album” Ринго Стар се скарва с Пол Макартни и напуска групата. За това и няколко от песните в албума са записани без него. След две седмици обаче се връща обратно в бандата и намира пред барабаните му да е изписано с цветя: „Добре си се завърнал, Ринго”.

Ринго Стар в ролята на папата в „Листомания“.

Ринго Стар е единственият от „Бийтълс”, който има над 20 успешни роли в киното – играе папата в музикалния филм, посветена на Ференц Лист, „Листомания” от 1975 г. на режисьора Кен Ръсел и Атук в „Пещерен човек” от 1981 г. на Карл Готлиб.

Незабравим е и отговорът му на въпроса какво представлява живота на барабаниста. „Стоиш на последния отбранителен рубежи се опитваш да зададеш ритъма, с който да свирят хората пред теб, на които им виждаш само задниците. Във вашите спомени „Бийтълс” са едни мили и симпатични хора, но моите са малко по-различни. За мен „Бийтълс” – това са три дупета.”