Честит рожден ден на Том Ханкс!

Том Ханкс е жива легенда на Холивуд. С изтънчения си драматичен талант той успя  да изгради  много сложни и запомнящи се психологически образи. Във филмовата кариера на Ханкс има леки комедийни роли и сериозни драматични творби. Той е единственият съвременен актьор, спечелил два Оскара за главна мъжка роля подред. Женен е два пъти и има четири деца.

 

Днес, 9 юли, големият актьор навършва 64 години. По този повод  си припомняме някои от най-добрите му роли, и най- вдъхновяващите му изказвания:

 

Хората винаги мислят, че всеки човек има лоши страни, скелети в гардероба, демони под кревата. Истината е, че вие никога няма да научите цялата истина за мен, както и аз за вас.

Мисля, че е по-добре да се чувстваш добре, отколкото да изглеждаш добре.

Всичко в света е двоично: или сте успели или не. Вселената говори на езика на математиката.

Когато отивам в църква, а аз ходя там, обмислям тази мистерия. Задавам си няколко въпроса: „Защо?”, „Защо хората са такива, каквито са?”, „Защо лошите неща се случват на добрите хора?” и „Защо добрите неща се случват на лоши хора?”. Мисля, че тази мистерия ни обединява, защото е създала още една теория за възникването на човечеството.

 Ако в живота ти няма ограничения, и радостите са по-малко. Ако можеш да ядеш всичко, което искаш, каква е радостта да го правиш?

 Хората са прекалено сложни същества, за да бъдат разбрани изцяло.

 Да говориш за Бог е почти опасно, защото това е дълбоко лична тема.

 Никога не се предавайте, защото никога не знаете какво ще донесе приливът на следващия ден.

 Няма нищо по-американско от гласуването по съвест.

 Бедата е, че вероятността за създаване на наистина успешен филм е много малка. В крайна сметка той  се прави три пъти и всеки път напълно независимо: от сценариста, на снимачната площадка и в монтажната зала.

 Никога не се карайте в присъствието на децата си.

 За да създадеш касов филм трябва да си сигурен, че си изиграл всичко, което е можело да изиграеш.

 Уединението и самотата са две различни неща. Вероятно бих могъл да стана монах.

Фразата, която най-много ми харесва от „Форест Гъмп” е „Животът е като кутия шоколадови бонбони: никога не знаеш какво има вътре“. Моята се превърна в два Оскара. А някога работех като портиер в хотел и веднъж дори мъкнах куфарите на Шер!

 Слушайте, мога да го направя! Дайте ми да изиграя лош човек, да кажем противникът на Батман. Готов съм за всичко, просто ми позвънете. Но те не звънят, гадовете …

 Ще научите повече от ритника в задника, отколкото от целувката.

 Единственият начин наистина да контролирате това как ви виждат останалите, е да бъдете честни през цялото време.

 И аз не съм аполитичен – аз съм много специфичен в политиката си. Но през повечето време това не засяга никого, освен ако не вечеряте в моята къща.

Да бъдеш добър винаги работи.

Да вярваш означава да виждаш, а да видиш означава да вярваш.

Дори и най-простият избор може да огромно значение в нашия свят.