Къде се намира най-голямото огледало в света?

Нашата планета може да се похвали с всякакви чудеса: някои природни, други – създадени от човека. Някои отдавна са изчезнали, други тепърва ще се строят, а трети – са вече достъпни за широката публика. Такъв пример е и най-голямото огледало в света, намиращо се в много известен френски град, вдъхновил и променил не само гастрономията, но и изкуството. Ето кой е той:

 

През 2006 г. в Бордо се построява най-голямото огледало в света. Неговата площ е 3450 кв. м. и се намира точно на Place de la Bourse (Площада на Борсата), между кейовете „Дуан“ и „Луи XVIII” до река Гарона. Фактически „огледалото“ представлява система от плочки и тръби, през които не само преминава водна пара, но и достатъчно вода, за да покрие цялата му повърхност – досущ като на истинско огледало.

Водното огледало.

Иновацията е дело на фонтаниерите (строители на фонтани) Жан-Макс и Стефан Йорка и на ландшафтния архитект Мишел Коражу. Техният пример оказва вдъхновяващо въздействие в други градове, например Квебек в Канада, местните да си построят подобни водни съоръжения.

Водното огедало, заснето от дрон.

Новата забележителност на Бордо се захранва от подземен резервоар с капацитет от 800 кубични метра. Водата се издига на повърхността чрез помощта на специални помпи, а фугите между плочките позволяват нейното по-бързо разпространяване върху целия терен.

Как съоръжението се пълни с вода.

В интерес на истината, благодарение на специални изчисления и компютърно програмиране, впоследствие водата се изсмуква и отново се връща в резервоара. След това идва ред на втория ефект, създаващ впечатляваща мъгла, но не като лондонската, чрез загряването на течността до определена температура. После, чрез специални тръби, водните пари достигат безпроблемно до повърхността. И двете програми се редуват една след друга.

Ефектът „Мъгла“.

Но не всичко изглежда така прекрасно…

На градската управа постоянно ѝ се налага да моли и да предупреждава посетителите (най-вече юношите) да не замърсяват туристическата атракция и да я поддържат чиста.

Плакат, който призовава гражданите и посетителите да пазят атракцията чиста.

Съоръжението работи всеки ден от 10 до 22 часа. Циклите му са: 3 мин. пълнене с вода, 15 мин. ефект „Огледало“, 5 мин. изпразване и 3 мин. ефект „Мъгла“. През зимните месеци съоръжението не работи. Така че следващия път, когато се намирате в очарователния град Бордо, не забравяйте непременно да посетите водното огледало.

Изглед към река Горона.

Оттук можете да видите и видеокадри на огледалото от 2016 г. – https://www.youtube.com/watch?v=0s8RIkpMf8Q .