Часовник на Patek Philippe Nautilus продаден срещу рекордна сума

Преди седмица от аукционната къща Phillips обявиха, че ще пуснат на търг първия от общо 170-е часовника от лимитираната серия стоманени бижута на Patek Philippe Nautilus, на чийто циферблат е изписана марката Tiffany Blue.

След тази предварителна информация заваляха коментари – очаквайте рекордни суми, с които ще се наддава за ценния часовник. Но резултатът надмина и най-смелите очаквания – първият часовник от серията бе продаден за рекордните 6.5 млн. долара, което е 130 пъти по-голяма сума от прогнозираната.

Безспорно, към днешна дата стоманените Nautilus са сред най-търсените часовници в света – през лятото един от първите модели за 2021 г., който бе с маслиненозелен циферблат, бе продаден за рекордните 490 хил. долара.

От друга страна при последния аукцион на модела на Patek Philippe Nautilus има две обстоятелства, обясняващи в известен смисъл рекорда.

Първото – надписът върху циферблата Tiffany Blue и характерният му цвят, напомнящ на известните кутии за скъпоценности на американската бижутерска къща. Второто – фактът, че всички приходи от продажбата на часовника ще отидат за природозащитната организация The Nature Conservancy.

Както е добре известно, благотворителният характер на аукционите винаги води до повишаване на цените на продаваните предмети.

Ако се питате защо Patek Philippe Nautilus са пуснали само 170 броя часовници – Nautilus Ref. 5711/1A-018, със специфичния цвят и надпис, отговорът далеч не е свързан с някаква особена символика на числата – базираната в Женева фабрика за часовници отбелязва 170 години сътрудничество с Tiffany & Co.

Още през 1851 г. между двете компании е постигнато споразумение, по силата на което Tiffany & Co. става официален партньор на Patek Philippe за продажба на часовници на американския пазар. Оттогава насам Tiffany & Co. продължава да е единственият търговец на дребно в света, който е записал името си на циферблата заедно с логото на Patek Philippe.

Продаденият на търг часовник също има надпис Tiffany & Co. до знака за 6 часа. На сапфирения гръб на часовника се чете краткото обяснение по какъв повод той е създаден: 170-тата годишнина 1851–2021 Tiffany & Co. — Patek Philippe.

Останалите 169 бройки от серията ще се продават в магазините на Tiffany & Co., където се предлагат и часовниците на Patek Philippe – в Ню Йорк, Бевърли Хилс и Сан Франциско.

Цената от 6.5 млн. долара превърна модела на Patek Philippe Nautilus с надписа Tiffany & Co. в най-скъпия часовник, продаван някога на онлайн търг. От самата аукционна къща се похвалиха, че секцията им за часовници завършва 2021 г. с годишен приход от 209 млн. долара, което е световен рекорд в сферата на продажбата на часовници с наддаване.