Италия: Още една улица ще носи името на бележит българин

Италианското градче Борго Верчели, познато и като Борго Булгаро, намиращо се в регион Пиемонт, промени името на една от своите улици. Ето за какво става дума:

 

Както вече писахме, от известно време насам в Република Италия кръщават улици и площади в чест на именити и бележити българи. Една от причините е ясна – италианците, които са успели да съхранят родовата памет през вековете, че са преки наследници на прабългарите, предвождани от хан Алцек в земите на днешна Италия.

Паметникът на хан Алцек в италианския град Челе ди Булгерия.

Затова не е чудно, че неотдавна общинската администрация на Борго Верчели реши да преименува една от улиците си в чест на българския поет и революционер Пейо Яворов (1878-1914). В същото време кметът на град Чирпан, господин Ивайло Крачолов, обмисля да смени името на градски площад, който оттук насетне ще се казва „Борго Верчели (Булгаро)“.

Фотография на римокатолическата църква „Санта Мария Асунта“, намираща се в центъра на Борго Булгаро.

Освен че по този повод двамата градоначалника разговаряха чрез видеообаждане, в центъра на италианска град, близо до замъка Булгаро, се състоя и засаждането на дърво – символ на приятелството между Борго Булгаро и татковината ни. По време на церемонията присъстваха както местни общински съветници, така и Генералният консул на Република България в Милано, госпожа Таня Димитрова.

Церемонията по засаждането на дървото на дружбата (в центъра с бялата рокля е Почтеният консулт на Република България в Милано).

Любопитно е да се спомене, че на тържественото събитие присъстваха и президентът на провинция Пиемонт Ералдо Бота, префектът на Верчели Лусио Паренте, началникът на полицията Маурицио ди Доменико, командирът на карабинерите Емануеле Каминада и други представители на институциите на Борго Верчели.

Интересната идея фактически се заражда преди два месеца и половина, когато кметът на българския град бе на официално посещение в Борго Верчели. А, както вече казахме, събитието за преименуването на новия площад „Борго Верчели (Булгаро)“ в Чирпан ще се проведе между 17-ти – 19-ти юни, когато се чества Международният фестивал на лавандулата. Сред поканените почтени гости е и Марио Де Маджистри, кметът на италианския град.