Васил Левски – увековечен в италиански град

Българският национален герой Васил Левски, чието име носят немалко улици, училища, стадиони и населени места, вече е увековечен и в италианската провинция Ломбардия. Ето за какво става дума:

 

Италианският град Болгаре, намиращ се близо до Бергамо, вече може да се похвали със собствена улица, носеща името на Васил Левски. Тя бе открита преди няколко дни, по инициатива на Таня Димитрова – генералният ни консул в Милано.

Болгаре, Италия.

На официалната церемония присъстваха и Лучано Редолфи, кметът на Болгаре, Стефано Бруно Гали, регионалният съветник, Тодор Стоянов, посланикът на Република България в Рим, Калин Каменов, кметът на град Враца, както и много други представители на местните власти. Но защо е цялата тази официалност на церемонията?

Новооткритата улица.

Ако си мислите, че името на населеното място е свързано с нашия народ, значи сте на прав път. Италианецът Паоло Диаконо пише в книгата си „История на Лонгобардите“, че името на града – „Болгаре“ – навярно има общо с „Булгаре“, означаващо „място, населявано от българи”. Интересно е да се спомене, че лонгобардите са германско племе, което навлиза в Северна Италия около 568 г. сл. Хр.; те на свой ред са последвани от гепиди, сармати и – прабългари.

„История на Лонгобардите“ на Паоло Диаконо.

Да припомним, че това далеч не е първото населено място в Италия, чиито граждани са преки потомци на прабългарите. На 8-ми юни 2016 г. в Челе ди Булгерия (Celle di Bulgheria), регион Кампания, бе открит паметник на хан Алцек – единият от синовете на хан Кубрат. Но докато братът му Аспарух води една част от прадедите ни на Балканския полуостров, то Алцек заселва другите прабългари в Централна Италия. Макар и успешно асимилирани от италианците, тамошните наши сънародници никога не забравят за името, историята и произхода си. Затова не е учудващо, че откриването на монумента предизвиква бурни вълнения както в Италия, така и в България.

Паметникът на хан Алцек в Челе ди Булгерия.

Апропо, по време на церемонията по откриване на новата улица „Васил Левски“ в Болгаре, бе подписано и споразумение за сътрудничество между община Болгаре и община Враца. Представителите на двете общини поеха задължение да работят съвместно по редица общи европейски проекти и различни инициативи в областта на културата и туризма.

Челе ди Булгерия, Италия.

И така, макар двете европейски държави да ги делят хиляди километри, силната връзка между сънародниците ни в татковината и наследниците на прабългарите в Болгаре, Челе ди Булгерия и други италиански населени места, ще продължи да живее през вековете. Както е казал Иван Вазов: „Не се гаси туй, що не гасне“.