Всяко пето безстопанствено куче – осиновено

Министерският съвет прие на заседанието си, провело се днес, 15 юни, Отчет за изпълнението на Националната програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета за периода на изминалата 2021 година.

 

През 2021 г. са били заловени 23 393 безстопанствени кучета на територията на цялата страна.

И тук имаме две новини – едната добра, а другата лоша.

Добрата новина е, че над 21% от кучетата са били осиновени. Лошата – през изминалите две години се забелязва сериозен ръст в броя на изоставените домашни любимци, предимно кучета и котки. Броят на заловените безстопанствени кучета през 2021 г. се е увеличил с 12.66% спрямо 2020 г. и с 3.2% спрямо 2019 година.

Любопитна подробност е, че домашните любимци се осиновяват не само у нас, но и в чужбина, като най-често те се транспортират в посока Германия, Англия и Нидерландия. У нас процентът на осиновените кучета е най-висок в Бургас, Габрово, Добрич, Перник, Пловдив, София, Стара Загора и Русе.

Едно от първите лица на кампанията за осиновяване на безстопанствени кучета бе фолкпевицата Анелия. Тогава – през 2017 г., инициативата премина под мотото „Adopt, don’t buy“, като тя призоваваше хората, които искат да си вземат куче за домашен любимец, да не го купуват, а да осиновят „улична превъзходна“ от някой общински приют.

Доброволци разхождат кучета от приют.

В София и околностите ѝ, например, има три приюта, които се стопанисват от общинското предприятие „Екоравновесие“.

Едни от последните лица на кампанията бяха синоптиците на Нова телевизия. Те търсиха нов дом както за кучета, така и за котки.

Джерард Бътлър и Шушка.

Известният актьор Джерард Бътлър, докато бе на снимки в България, си осинови кучето Шушка.