И Ямбол вече има автокино

Преди няколко дни в югоизточния град Ямбол се състоя първото автокино в историята му. То не само събра хиляди зрители, но предвижда за в бъдеще и още много други филмови прожекции. Ето за какво става дума:

 

Преди броени дни жителите на древния Диосполис получиха доста интересен подарък от градската управа – проведе се първото автомобилно кино в историята на многовековния град.

Близо над 400 коли – а и десетки ямболци, дошли пеша – изпълниха паркинга между магазините „Практикер“ и „Технополис“, намиращи се в ж.к. „Диана“. Те имаха честта да видят нашумелия български филм „Привличане“ (2018) на режисьора Мартин Макариев, продуциран от Яна Маринова и Башар Рахал.

Прожекцията бе специален подарък за жителите на Ямбол по повод предстоящия празник на града – Деня на Свети Дух или Духовден – отбелязван всяка година в понеделник, 51 дни след Великден. Ямболиите бяха поздравени и с видеообръщение от актьора Александър Сано:  „Уважаеми жители и мои приятели от град Ямбол, за пореден път искам да ви благодаря за гостоприемството и за това, че оценявате истински труда, който полагаме, за да създадем хубави български филми. Огромният паркинг се оказа недостатъчен, така че ми се налага да ви обещая, че ще дойдем отново и ще се опитаме да напълним ливадата отзад. Изключително много съм ви благодарен – Ямбол официално държи рекорда за най-голямо автокино в България. Благодаря Ви, бъдете здрави!

Ямбол е вече украсен подобаващо за предстоящия празник на града.

От Община Ямбол също така дадоха дума, че съвсем скоро ще организират още много подобни прожекции в града на река Тунджа. Ямбол не е единственото населено място в България с такава програма…

Лятното кино на Небет тепе в Пловдив.

Неотдавна стартира и поредицата „Кино под звездите“ в Пловдив. Мнозина се събраха на Небет тепе, за да гледат късометражния филм „Капия“ (2016) на Елена Тончева и след него пълнометражния „Ятаган“ (2020) на Андрей Андонов. Забавленията не спряха до полунощ, а кинопрожекциите ще продължат чак до 3-ти юли, местейки се всяка вечер на различни места из Града на седемте хълма.